Коледа е! Честит празник на всички - радост и щастие, берекет и късмет желаем на всички наши читатели! И сега - за да ни е още по-празнично, нека да видим какво хапват чужденците на този светъл празник. За типичните български гозби знаем всички, но какво е менюто на хората от близо и далеч?

Може някоя по-експериментаторски настроена домакиня да хареса някое от блюдата, които сме ви подготвили. Знае ли се...

Източна Европа

801

В района на Полша, Украйна и Литва има традиция на масата на 24 декември (Бъдни вечер) да се сервират 12 постни ястия. Това се свързва с постите, които завършват в коледния ден. Броят на храните се свързва с почитта към усилията, които постещият е положил.

В Чехия на Коледа хората слагат на масата си пържен рак и картофена салата. Тази традиция е започнала след подема на риболова в стана, по време на барока. Друга традиция, която чехите спазват, са специално изпечени и декорирани коледни бисквити, които се раздават на гостите.

Перу

801

 

 

На Бъдни вечер цялото семейство се събира около коледната пуйка, която е пълна с телешко и фъстъци и е декорирана с резени ананас и череши. За гарнитура има печени картофи и ябълков сос. Десертът включва марципан и топчета от стафиди и бадеми. Към всичко това се поднася чаша с гъст топъл шоколад.

В полунощ се дига тост, хората се поздравяват и предварително избран човек слага бебето Исус в кошчето, което се намира в коледен кът. После цялото семейство сядат около него и пеят коледни песни.

 Финландия

801

Joulupoyta е името, с което финландците наричат коледната си трапеза.  На нея има няколко типични за сезона ястия. Основното обикновено е голямо парче коледна шунка, която се консумира с горчица или хляб, заедно с другата храна. Рибата също не липсва от менюто. Друг възможен вариант са касероли с дробчета и стафиди.

Задължителната напитка е алкохолно или безалкохолно греяно вино.

Канада

801

В английската част на Канада коледната вечеря е същата като в Англия или САЩ. Тя включва пълнена пуйка с гарнитура картофено пюре, сос Грейви, сос от шипки, зеленчуци и пудинг от сини сливи за десерт. Много популярен е яйченият шейк, с алкохол, по време на коледните празници.

На гостите обикновено се сервира маслена торта.

 Дания

801

 

 В Дания традиционната коледна вечеря се сервира на 24 декември. Тя е съставено от печено свинско, гъше или патешко, гарнирано с картофи, червено зеле и много сос Грейви. За десерт се поднася оризов пудинг. В един от десертите има скрит бадем, който го открие получава подарък, известен като „бадемовият подарък”.

На Коледа се пие традиционна напитка Glogg или коледна бира, която е специално произведена за празника и е с високо съдържание на алкохол. 

Холандия

801

Традиционната коледна вечеря в Холандия е малко по-различна от тази в съседните й страни. Менюто по време на този празник е „гурме”. Малка група от хора се събират да празнуват като всеки от присъстващите има пред себе си малко тиганче, в което да сготви своята малка порцийка, според вкуса си.

Домакинът предварително е нарязал на ситно зеленчуци, различни видове меса, риба и скариди. Всичко това е придружено с много салати, плодове и сосове. Тази традиция идва от индонезийските колонии на Холандия.

Някой жители на страната на лалетата предпочитат за Коледа да приготвят по-традиционни неща като печено телешко, патешко, заешко, фазанско или печена или глазирана шунка. Месото се сервира с разнообразие от картофи, салати и зеленчуци.

Франция

801

Във Франция и някои френско говорящи страни коледното тържество се нарича reveillon и се свърза с дългото празнуване на Коледа или Нова година. Наименованието на вечерята идва от думата reveil, която означава вървене, защото традицията повелява да се стой буден до полунощ и след това.

Традиционното меню е съставено от гъши или патешки дроб, стриди, пушена сьомга, омари, печена патица, гъска или пуйка с плънка с кашу. За десерт има традиционен коледен сладкиш с крем с различен вкус, който има формата на коледен дънер.

В Прованс има традиция да се сервират точно 13 вида десерт .

Напитката, разбира се, е шампанско.

Нова Зеландия

801

Коледните традиции в Нова Зеландия донякъде са сходни с тези на Великобритания. Това е разбираемо от колониалните отношения, които са имали двете страни. Основната разлика е, че на масата не присъства гъшето месо. Това е така, защото в страната тази птица не се отглежда, а вноса на чуждестранно месо е забранен.

За десерт се сервира торта Павлова, която е типичния новозеландски коледен десерт. 

Великобритания

801

Както до сега изброихме в повечето страни традициите на коледа са свързани с тези във Великобритания. И тук основното е печена пуйка или гъска, много по-рядко свинско. Разбира се те са пълнени и гарнирани със зеленчуци, варени на пара (по-точно брюкселско зеле). За десерт отново имаме пудинг от сини сливи.

Британците имат традиция като изядат пуйката двама човека да вземат ядецът като всеки от тях си намисли желание и да го дръпнат. У който остане по-голямата страна, неговото желание ще се сбъдне.

Още новини четете ТУК

tns.bg