На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на известни двойки, а след това изчезват до следващия. Но истинската любов не трае само един ден в годината. В рубриката на Traffic News „Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви разказваме за една гореща двойка, останала завинаги в историята с пламенната си обич и понякога с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, разорение, падение, секс, кавги, още секс, предателство и прошка.  

Да срещнеш любовта на живота си, онзи единствен човек, с когото искаш да изпиташ всички радости, е въпрос на късмет, съдба, случайност – или всичко взето заедно. А дори да имаш достатъчно късмет това да се случи, никога не можеш да си сигурен колко дълго ще продължи любовта ви. Има истории обаче, които оборват дори най-големите скептици и доказват, че онази истинска и голяма любов, която продължава цял живот, наистина съществува. Точно такава е историята на София Лорен и Карло Понти – любов, продължила половин век.

Една от живите богини на киното, възпята от Мик Джагър в парчето Pass the Wine, все още заслепява, въпреки че е на 83 години. Нейните обожатели са с числеността на легион още от първия момент, в който се появява на сребърния екран. Ричард Бъртън – голямата любов на Елизабет Тейлър, я описва като „красиви кафяви очи, допълващи невероятна лисича муцунка, почти сатанинско лице. Изумително интелигентна. Би ме два пъти на „Скрабъл” и то на английски. Отнесе ме като пороен дъжд.” Въпреки че вече шест десетилетия София Лорен е в светлините на прожекторите, около нея все още се носи аурата на нейната мистериозност. Едно от нейните тайнства е как е успяла да устои на предложението за брак на Кари Грант, с когото се снимат в „Гордостта и страстта” през 1957-а. Вместо да се омъжи за един от вечните секссимволи на Холивуд, италианската легенда избира продуцента Карло Понти - неин ментор и защитник. Понти е 22 години по-стар от нея, десет сантиметра по-нисък и женен.

София Шиколоне се ражда на 20 септември 1934 година в римски приют за неомъжени майки и това я белязва за цял живот. Майка й Ромилда е много красива, но е  заклеймена с петното на католическа Италия като грешница, защото дръзнала да зачене, без да е в свещен брак. Скоро бъдещата филмова икона се сдобива със сестричка, която също не получава името на баща си, който е женен за друга жена. Живеят в крайна бедност, а любимата екранна партньорка на Марчело Мастрояни спи с още трима души в едно легло в продължение на повече от една декада. Когато става на 14, София разцъфва. „Все едно се излюпих от яйце”, обича често да казва разкошната брюнетка. Амбициозната й майка, забелязала подсвиркванията по улиците, решава да я запише в конкурса за красота „Кралица на морето и нейните 12 принцеси”. Тъй като нямат пари за рокля, постъпват досущ като Скарлет О'Хара в ”Отнесени от вихъра”– свалят розовите пердетата на баба й и ушиват вечерна рокля. Черните чехли на холивудската звезда пък са пребоядисани в бяло с блажна боя. Избрана за една от 12-те принцеси, София получава билет за Рим и няколко ролки тапети, с които щастливото й семейство покрива дупките в мазилката в техния апартамент, причинени от бомбардировките през Втората световна война.

Точно този билет ще промени изцяло траекторията, по която до този момент се движи животът на южняшката красавица.

Карло Понти е роден в италианското градче Маджента. Завършва право в Миланския университет, но става филмов продуцент от международен мащаб.

Сред най-известните му продукции са филмите "Брак по италиански", "Бокачо 70", "Професия репортер", "Забриски Пойнт" и др.

Когато се срещат за първи път, тя е на 16, а той е 38-годишен женен мъж, тих и спокоен интелектуалец, който вместо да работи в адвокатската кантора на баща си, е решил да стане филмов продуцент. По онова време вече се е утвърдил в професията, има 20 филма зад гърба си и е открил за света Джина Лолобриджида. И понеже е известен като ценител на женската красота, го канят да стане член на журито на конкурса “Мис Елегантност”. София вече е пристигнала в Рим и се е записала за участие точно в този конкурс. А когато се качва на сцената, Понти не може да откъсне очи от нея. София остава втора в класирането, но затова пък е спечелила нещо друго – вниманието на римския продуцент.

Още когато я вижда, Понти е наясно, че тя притежава потенциала на звезда, но не е съвсем безкритичен към външността й - откровено й казва, че тя трябва мъничко да отслабне и да "намали" носа си.

София отказва да използва услугите на пластичен хирург с думите: "Няма такава артистка, на която да попречи собственият й нос".

Този категоричен отговор не само се харесал на Карло Понти, но го накарал да се замисли сериозно върху младата персона, която с такава категоричност проявява твърд характер. София става за него "обект на особено внимание". Той я учи на правоговор, защото тя има силен неаполитански акцент; след това се заема да я съветва как да ходи, да се облича, да се гримира и разбира се - да води светски разговор на публични места.

На по-късен етап я заставя да чете книги по История на изкуствата и да учи чужди езици. Наема й стилист и педагог по етикет. Благодарение на старанието му да я превърне в истинска звезда, за да я лансира на екрана, София Лорен получава и първите си роли в киното в средата на 50-те години на миналия век. Актрисата бързо се превръща в секссимвол на Италия и света, в краката й са хиляди мъже, но тя изказва публично не само призанието си, но възхищението си от Карло Понти:

"Той е не само моят любим мъж, моята любов за цял живот, но моята посока, моят път в живота. Когато се срещнахме, аз се нуждаех от човек, който не просто да се грижи за мен, но и да ми помогне да намеря смисъла на живота. Срещата ни с Карло беше чудо!"

Първоначално двамата държат любовния си роман в тайна. Карло Понти бил женен с двама синове. Чак след години той се решава да поиска развод от съпругата си, за да свърже живота си със София Лорен, но Ватикана не му дава разрешение за развод.

Тогава Карло Понти и София Лорен заминават за Мексико, където се уреждат и разводът, и бракът.

Избухналият скандал е толкова голям, че става невъзможно за двамата да се върнат в Италия. След пет години в изгнание съпрузите се връщат в Италия, където обчае им се налаг да живеят като personi non gratti – отсядат или при Ромилда, или в хотели под фалшиви имена, и избягват да се появяват заедно на обществени места. След напразни съдебни битки, двамата в крайна сметка се предават и анулират брака си през 1962 г. И ако днес бихме счели подобна настоятелност да останат женени за анахронизъм, понеже бракът нали уж е само парче хартия, то за Лорен нещата изобщо не стоят по този начин. Тя иска да бъде порядъчна жена и да роди деца на законния си съпруг.

Годините си минават, а двамата влюбени продължават да бъдат разделени – и от закона, и от Бог. Притиснати от обстоятелствата, Понти и Лорен се отказват от италианското си гражданство и се местят да живеят във Франция. Едва след като се сдобиват с френско гражданство, Понти най-после може да се разведе. И да се ожени отново.

Въпреки че двамата сключват граждански брак за втори път през 1966 г. във Франция, на София неимоверно й тежи, че никога няма да се венчае в черква. Със или без божията благословия обаче, с годините любовта на тази привидно несъвместима двойка ще става все по-силна, а парелелно с нея ще процъфтяват и професионалните им кариери. След спечелването на “Оскар” за играта си във филма на Де Сика “Две жени” през 1962 г. не само Италия, но и целият свят пада в краката на новата филмова богиня.

Ролите се нижат една след една, но нищо не може да запълни празнотата от липсата на дете в живота на актрисата. Между 1963 г. и 1967г. София прави два спонтанни аборта, но не се отказва от мечтата си за рожба. Подлага се на лечение за безплодие, което се оказва успешно, защото забременява за трети път. За по-голяма сигурност за износване на плода, прекарва цялата бременност в леглото си на 18-ия етаж на хотел “Интерконтинентал” край Женевското езеро. На 29 декември 1968 г. се ражда Карло Понти-Младши, който понастоящем има блестяща кариера като диригент в САЩ. Пет години по-късно се ражда и вторият син на двойката – Едоардо, който тръгва по стъпките на баща си и става режисьор).

Когато човек е непреклонен и въпреки предизвикателствата, изкушенията и дилемите, които животът му поднесе, направи правилните избори, щастието няма как да му се изплъзне. Карло Понти се оказва правилният избор на София Лорен. До смъртта на продуцента двойката живее щастлив, охолен и спокоен живот в Женева. Навръх новата 2007-а година 94-годишният Карло е откаран по спешност в болницата заради белодробна недостатъчност. След десет дни, прекарани в интензивното отделение, Понти накрая губи битката за живота си и издъхва на 10-ти януари. През цялото това време София е била неотлъчно до болничното му легло.

Днес София Лорен живее сравнително уединен живот в разкошния си апартамент в старата част на Женева. Рядко се появява в публичното пространство, но за сметка на това се радва на своето, както самата тя го нарича, активно пенсионерство.