На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на известни двойки, а след това изчезват до следващия. Но истинската любов не трае само един ден в годината. В рубриката на Traffic News „Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви разказваме за една гореща двойка, останала завинаги в историята с пламенната си обич и понякога с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, разорение, падение, секс, кавги, още секс, предателство и прошка.

Тази седмица ще ви разкажем за една дама, която остава в историята като един от най-бляскавите женски образи, изкачили се  от приюта до подиума. Независима, различна и бунтарка за своето време, Коко Шанел е една от най-вдъхновяващите жени на всички времена. Жената, която успя да наложи панталона в дамската мода, създаде вечния аромат Chanel №5 и остави завинаги името си като символ на класа и стил в света на модата. 

Габриел Шансел (както е истинското ѝ име) е плод на любовта между перачка и амбулантен търговец. Годината е 1883-а, Париж е в плен на „Бел епок”, а малката  Коко попива новия европейски дух и го вгражда в творенията си. Майка ѝ умира рано, а баща ѝ я праща при монахини, където научава шивашкия занаят. На 18 напуска манастира и тръгва смело напред в кариерата си - денем е шивачка, нощем пее в кабаре. Докато е певица, тя срещна първия от многото си любовници, бивш офицер от кавалерията с огромно богатство, на име Етиен Балсан.

Балсан е привлечен от странната Шанел. Тя смело измества любовницата му и се мести в неговия дом, където живее в продължение на три години. Изучава правилата и нравите на висшата класа, вкусва от живота на богатите и навлиза в хайлафа.

През 1909 г. Коко среща 28-годишния собственик на въглищна мина  Артър „Бой” Капел по време на лов. Той е чест посетител в шатото на Балсан и се оказва нейната най-голяма любов.

Бой Капел финансира първите магазини на Chanel, а Коко пуска блейзери, които са вдъхновени от облеклото на новия си любовник. Шармантната дизайнерка посвещава  на Артър и парфюм.

Капел помага на Коко да привлече клиенти от светските и артистични среди, да усъвършенства маниерите, необходими за комуникация с уважавана публика, и да разшири бизнеса си. През 1913 г., по съвет на Бой, Шанел отваря бутик в курортния град Довил и въвежда мода за дамски дрехи в морски стил. За нея, Бой е като древния скулптор Пигмалион, сътворил от камък единствената жена, в която може да се влюби – Галатея.  Така че не трябва да се подценява силата на любовта, която може да вдъхне живот на идеите или на камъка.

Двойката прекарва време из модни курорти като Довил, за да се популяризира Коко. За нейно съжаление  Артър никога не ѝ е бил верен. Връзката им продължава девет години, след което Капел се жени за друга. Въпреки това продължава аферата си с Шанел до смъртта си в края на 1919  г.

Въпреки че Бой Капел финансира първия бутик на Коко, той след това два пъти ѝ разбива сърцето: веднъж, като се жени за друга и вторият път - със смъртта си в автомобилна катастрофа. За пръв и последен път виждат младата Коко Шанел да плаче тогава, малко преди Коледа – в нощта, когато Мадмуазел разбира, че любовта на живота й Бой Капел е катастрофирал на път да я види. Според градската легенда, тя поръчва всичките завеси, покривки и чаршафи в дома да се сменят в черно. Дълго време Коко страда по Бой и споделя пред неин близък приятел, че светът трябва да скърби заедно с нея. Това е една от теориите за раждането на  малката черна рокля, която става запазена марка за революционния стил на дизайнера.

Коко дължи на Капел свободата си да твори и да не живее по нормите на тогавашното общество.  С разбито сърце и безкрайно самотна,  Шанел изпада в депресия. Спасява я идеята да създаде емблематичен парфюм, с който да увековечи паметта на Бой. С помощта на руския княз Дмитрий Романов тя открива съвършения аромат, който целият свят по-късно ще познава под името Chanel N°5.

В книгата си „Мадмоазел Коко и ароматът на любовта“, Мишел Марли обрисува различни лица на героинята си и вероятно реалната Коко Шанел може би е била точно такава.

Многостранният портрет на Габриел я представя като жена, опустошена от загубата на голямата си любов, като успешна бизнес дама, като талантлива дизайнерка с безпогрешен нюх за модни тенденции, като страстна любовница, като вярна приятелка… Кратките епизоди от миналото ѝ чертаят нелекия път, който едно момиче от приют извървява, за да се превърне в икона. 

Ето и няколко вдъхновяващите и запомнящи се фрази на изключителната Коко Шанел:

Модата е мимолетна, но стилът е вечен”

Ако си роден без крила, не им пречи да израснат.”

„Никога няма втори шанс да направиш първо впечатление.”

„Ако искате да имате това, което никога не сте имали, ще трябва да правите онова, което никога не сте правили.”

„Не ме интересува какво мислите за мен. Аз изобщо не мисля за вас.”

„Има време за работа, и време за любов. Никакво друго време не остава.”

„Ако някоя жена ви е поразила с красотата си, но вие не можете да си спомните как е била облечена - значи тя е била облечена идеално.”

„Не разбирам как една жена може да напусне дома си без да се пооправи поне малко – дори само от любезност. Защото никога не знаеш, може би това е денят, в който ще срещне съдбата си. И е най-добре да бъде колкото се може по-хубава за нея.”