На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на известни двойки, а след това изчезват до следващия. Но истинската любов не трае само един ден в годината. В рубриката на Traffic News „Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви разказваме за една гореща двойка, останала завинаги в историята с пламенната си обич и понякога с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, разорение, падение, секс, кавги, още секс, предателство и прошка.

Тайните любовни отношения на известните личности винаги предизвикват особено внимание. А когато тези личности са известни сами по себе си и връзката излиза наяве много години след тяхната смърт, интересът е още по-голям. Когато кореспонденцията на писателя и актрисата излиза на бял свят, всички са смаяни. Никой не може да повярва, че невъздържаният мачо, авантюрист и любител на екстремни преживявания, е способен години наред да таи трепетни чувства към една жена, пък била тя и известна актриса.

Образът на Марлене Дитрих е станал почти хтоничен през годините. „Дяволът е жена” не е просто един от най-известните й филми, но може би най-подходящото описание за самата нея. Собствената й дъщеря я описва като „влюбено в превзетата пищност “плешиво чудовище”, което успява да завърти главите и на мъже и на жени”, като  като извратена нимфоманка с безкраен брой случайни връзки и впечатляващ списък със знаменити любовници. През леглото й са минали Франк Синатра, Жан Габен, Ерих-Мария Ремарк, Морис Шевалие, принцът на Уелс и още, и още. Успяла е да побърка дори Джон Кенеди!

“Синият ангел” от екрана се оказва чудовище в живота – безчувствено и студено. Както към любовниците, подчинените и колегите си, така и към собствената си дъщеря.

Само не и към Ърнест. Доказателството за нежната и възвишена любов, която двамата питаят един към друг, намира красноречив израз в кореспонденцията им. Започват да си пишат, когато той е на 50, а тя – на 47. Интересът между тях пламва след първата им среща през 1934 г., но така и не се стига до консумиране на чувствата, тъй като според Хемингуей те са „жертви на несинхронизирана страст“ – в момента, в който единият остане сам, другият е попаднал в обятията на някого.  Той се жени се четири пъти, но въпреки опитите на брачния фронт обаче, така и не успява да изживее пълното щастие. Поне не със съпругите си.

Марлене е друга работа. Марлене е висока топка. Марлене е всичко, което другите четири не са били. Просто Марлене е идеалът. Нарича я “малката ми швабка” или “дъще”, а тя него – “татенце”. Именно тази връзка, която и двамата запазват като платонична, продължава във времето и вдъхновява Хемингуей да напише едни от най-романтичните си любовни обяснения: "Аз забравям за вас понякога, както забравям, че сърцето ми бие.", "Не мога да изразя с думи това, че всеки път когато ви прегърнех, усещах че съм си у дома", "Вие сте толкова красива, че на вас трябва да ви правят паспортна снимка в пълен ръст.", "Марлене, обичам ви толкова страстно, че тази любов за винаги ще бъде мое проклятие."

Марлене Дитрих до Ърнест Хемингуей (без дата)
“Скъпо татенце, как само искам да те прегърна! Искам да те целувам безспир заради красотата, която е в теб, и също заради опасностите, които криеш, заради таланта ти. Благодаря ти, че всичко това обличаш в думи. Повече от това няма как да те обичам. Мога само да съм ти благодарна за чувствата, които изпитвам. Твоя, Марлене.”

 В апогея на славата си, Хемингуей написал: „Много ми харесва животът. Ще ми бъде много трудно, когато трябва да се самоубия". Но… След последното си пребиваване в клиниката Майо, лечението почти изтрива неговата памет, което го прави практически неспособен да напише и дума. Според някои това е била последната капка, която прелива чашата на неговата депресия и го кара да дръпне спусъка.

Писателят се е застрелял с ловната си пушка Винченцо Бернардели (Vincenzo Bernardelli). Днес този модел двуцевка носи името Хемингуей. Марлене Дитрих издъхва 31 години след любимия мъж на 90-годишна възраст в парижкия си апартамент.

Холивудската звезда Марлене Дитрих и гениалният писател Ернест Хемингуей са изживели трогателна любовна история, свидетелствата за която днес струват сума пари. Двамата си разменят множество писма в продължение на десетилетия. Някои от тях се съхраняват в библиотека „Дж. Ф. Кенеди“ в Бостън, но други, собственост на внуците на Дитрих, вече бяха разпродадени на търг през годините. През 2017г. е продадена една от тези  трогателни вещи с началната цена $ 30 000, въпреки, че всички знаем, че истинската любов няма цена...