Горите на Амазония или „белият дроб” на Земята. Това е един от най-красивите региони на планетата, но и голяма част от него остават все още слабо проучени.

Амазонската джунгла заема територия от около 5,5 милиона кв.км, което я прави най-обширната екваториална гора на планетата. Част е от осем държави – Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана и Сирунам, както и на Френска Гвиана.  

През Амазония протичат някои от най-дългите и пълноводни реки на Земята, сред които и Амазонка, пише Нова.

Екваториалните гори на Амазония се отличават с най-голямото биоразнообразие, познато на нашата планета. Броят на известните видове растения и животни там е по-голям откъдето и да е по света. Те съставляват около 10 % от всички живи видове на Земята. 

Амазония е дом на над 40 000 вида цветни растения и според някои проучвания приютява около 400 милиарда броя дървета от над 16 000 вида.

Гръбначните животни са представени от повече от 2200 вида птици, 2500 вида риби, 430 вида бозайници, 428 вида земноводни и 378 вида влечуги.

Пожарите в Амазония са факт всяка година. Тази година обаче проблемът започва да придобива застрашаващи размери. Унищожаването на „белия дроб” на планетата би било пагубно за цялото човечество. Горите в Бразилската джунгла осигуряват не по-малко от 20% от свежия кислород в атмосферата, припомнят екозащитници.

Гори белият дроб на планетата, произвеждащ 20% от кислородаНе достигат ресурси в Бразилия, за да бъдат загасени огромните пожари