Горските пожари в Амазония са международна криза, обяви френският президент Еманюел Макрон и призова спешната ситуация там да бъде обсъдена на срещата на върха на Г-7 в Биариц.

„Нашата къща гори. Буквално”, написа Макрон в Туитър.

Бразилският президент Жаир Болсонаро разкритикува „екологичната психоза” по повод пожарите и обвини френският президент, че използва пожарите за политически цели и има неуместно колониално мислене.

Тази година пожарите в Бразилия са почти два пъти повече от миналата. Президентът Болсонаро първо обвини природозащитниците, че палят гората, в четвъртък обяви, че пожарите няма да бъдат гасени, защото не достигат ресурси.

Бразилия няма ресурс да се справи с горските пожари в Амазония. Това заяви президентът на страната, след като излязоха сателитните снимки с мащаба на бедствието.

Хаштагът "Да се молим за Амазония" е най-актуалната тема в социалните мрежи. Световни знаменитости от ранга на Леонардо ди Каприо, Брад Пит и супермодела Жизел Бюндхен изразиха възмущението си от редица медии по света, след като за пожарите в дъждовната гора започна да се говори активно 2 седмици след началото на бедствието. 

Броят на пожарите в Амазонка тази година са рекордни. Броят на огнищата се е увеличил с цели 84 % спрямо миналата година. Това сочат данни на Националния институт за космически изследвания в Бразилия.

Джунглата е дом на около 3 милиона вида растения и животни, а еколози обвиниха президента на страната Жаир Болсонаро, че разрешавайки сечта, е отговорен за бедствието.