Представете си, че прекарвате няколко часа в сауна. Сега отворете вратата - този път сте във фризер. Абе, защо да си го представяте, като много добре знаете за какво става дума. В офиса, автобуса или метрото някой е полудял по идеята за готиния вездесъщ климатик. В същото време се чувствате уморени, отпаднали и като цяло адски потиснати за двете седмици, които имате да добутвате до заветната отпуска. И макар летните хитове да ни убеждават, че през този сезон сме изключително свежи, всъщност всички прегряваме. Някои губят апетит и стават раздразнителни, други ги удря в корема - с диария, повръщане или гадене. Впрочем, това не се случва само у нас. Дори мощни работяги като японците страдат от същия проблем. След множество оплаквания от лятно изтощение в Токио, д-р Такао Мацумото е стигнал до заключението, че главният проблем на хората в топлите дни е изпотяването. Какво се случва?

Тялото ни се загрява прекомерно и автоматично задейства потните жлези, които свалят температурата. Тази схема в един момент се изхабява и след известно време спира да работи.

Д-р Мацумото предупреждава, че това досадно състояние не бива да се приема като нещо незначително. Ако я оставите настрана, умората може да ви нанесе обезводняване, схващане или дори топлинен удар. Лекарите предлагат няколко прости начина за справяне с нея. Вижте ги.

Облечете жилетка в офиса

Да, знаем колко неприятни могат да бъдат колегите, които полудяват по климатици. Ако ви е омръзнало да спорите с тях, носете си демонстративно жилетка с дълъг ръкав. В Япония множество чиновници изразяват своята неприязън към разхлаждащите инсталации с ютанпо - бутилка с топла вода, която там се използва при най-големите студове в годината за сгряване на леглото. Големите разлики в температурите вън и вътре са ужасно неприятни и заслужават порицание към тези, които не го осъзнават и за нищо на света не са готови да си ги спестят. Но все пак не стигайте дотам.

Наспете се

Звучи елементарно, но всъщност сънят е жизненоважен за предпазване и възстановяване от задуха. Ако не можете да заспите от жегата, пробвайте с изстуден предмет под възглавницата за няколко минути - може и лед. Ако пък си държите на климатика, пуснете го с таймер, който да го изключи след някакво време. Никога не спете цяла нощ на изкуствена температура, има голяма вероятност от подобно удоволствие да се чувствате отпаднали през целия ден.

Тренирайте редовно

Хората, които упражняват честа физическа дейност, са в пъти по-защитени от топлинната умора. Сещате се защо е така - телата им са свикнали на температурните промени. Спортът явно навсякъде е от полза, така че ако искате да сте здрави, няма как да си спестите усилията.

Колкото по-жилави и здрави мускули имате, толкова по-силни сте срещу сезоните. И това не важи само за лятото.

Търсете калий, магнезий и витамин B

Кейко Камачи, диетолог и професор по хранене, твърди, че балансираната диета е изключително полезна през лятото. Правилата са стандартни - три задължителни хранения през деня и меню, което ни дава енергия. Летните зеленчуци - домати, патладжан и краставица съдържат ценни антиоксиданти, които да ни предпазят от ултравиолетовите лъчи. Плодове като динята и прасковата ще ни набавят нужните минерали, които губим, докато се потим.

Впрочем любопитно е да знаем, че липсата на достатъчно калий е също толкова голям рисков фактор за високо кръвно налягане и инсулт, колкото е големият прием на сол. В тази връзка ви препоръчваме да се навъртате около кайсиите, които са шампиони относно този минерал - сушените съдържат 755 мг в по-малко от 100 грама. Освен това си имат и магнезий, което ги прави суперхрана за справяне с отпадналост. Но не прекалявайте. Д-р Комачи съветва да не се нахвърляме само на една-единствена храна, а да ядем по малко от всичко.

Винаги, когато се чувствате изтощени, си набавяйте витамин B, който помага на тялото да преобразува храната в енергия. Но не си внушавайте, че някакво хапче ще направи магия.

Изкуствените витамини могат да раздразнят стомаха, затова се опитвайте до колкото е възможно, да ги приемате с ядене. Групата на витамин B ще намерите в черния дроб, рибата, яйцата, изварата, млякото, морковите, соята, броколите, морските дарове, ориза.

Избягвайте кафето и алкохола

Винаги имаме нужда от добра хидратация, но през лятото това се усеща най-силно. Както знаем, кафето и алкохолът не са много добри в това - дори напротив, обезводняват ни. Затова специалистите ни препоръчват да спрем/намалим консумацията на възбуждащите средства - поне за тези няколко месеца. Вода, фреш и билков чай могат да бъдат новите ни приятели за сезона.

Заредете се с люти чушки

Знаете поговорката "Когато животът ти поднася лимони, направи си лимонада". Може да я обърнем така: "Когато лятото ти поднася жега, отвърни му с люти чушки". Може идеята за нещо пиперливо на вкус да не ви звучи симпатично на 35-градусовите температури, но всъщност това е един от най-блажените начини да се справите с топлината. Отново се връщаме към нуждата от изпотяване. Просто хапнете две чушлета и ще разберете за какво става въпрос.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg

Източник: Стандарт