В наши дни архитектите се съревновават кой ще създаде най-високия небостъргач. Този тип сгради не само са внушителни с размерите си, но и приковават погледа с дизайна си. В следващите редове ще ви представим пет необичайни неостъргача. Те ще ви се сторят странни.

1. Сградата-слон Почитта към слоновете в Тайланд е довела до това, че в Банкок е построена сграда във вид на слон. Нарича се Elephant Building, или Chang Building. Сходството с животното е относитено. Жителите на града обаче се гордеят със своя „слон“. Небостъргачът е на 32 етажа. В част от него се помещават офиси, а на горните етажи са разположени разкошни жилищни апартаменти.

2. Сградата с фалическа форма Това е щаб квартирата на комунистическия вестник Женмин Жибао в Пекин. Формата му провокира недоумение.

3. Сградата-робот Това е щаб квартирата на банка United Overseas Bank. Работейки над проекта, архитектът Сумет Джумсай се е вхъдновил от играчките на своя малък син. Именно поради това сградата има очертанията на робот – очи-прозорци в конферентната зала, уши-антени и ъгловато „тяло“. Забавната форма е налице. А отвътре сградата е оборудвана със свръхсъвременно оборудване и технологии.

4. Сградата-петел Още една щаб квартира. Този път на телевизионния канал CCTV, разположена в Пекин. Тя напомня на петел. Жителите на столицата наричат небостъргача „Големите шорти на боксьора“. Сградата е висока 234 метра. Архитектите й твърдят, че странната й форма се обяснява с положителното движение на енергията „ци“.

5. Кулата-кобра Един руски милионер, заедно с архитекта Василий Клюкин, са автори на проекта. На Изток змията се смята за символ на мъдростта. Поради това архитектът решил, че проектът ще въплъти живота в една азиатска сграда. В кръглата основа на небостъргача са разположени търговски и офисни площи. В корпуса има апартаменти за живеене, а на самия връх – в „главата“, функционира нощен клуб. В течение на деня осветлението на Кулата-кобра се мени.

Източник: Profit.bg

TrafficNews.bg