Mоже и да не е навършила още 10 г., но Берен Гьокйълдъз вече е от любимите турски актриси и на българските зрители.

Момиченцето играе една от главните роли в социалната драма "Майка", която върви по bTV и с изпълнението си не отстъпва по нищо на възрастните си колеги.

Сюжетът в сериала, който е римейк на японска драма от 2010 г. със същото име, се върти именно около съдбата на детето. То живее със своята майка Шуле и нейния приятел Дженгиз, които са изключително безотговорни към детето и често го оставят само̀ през нощта. Дженгиз се дразни на малкото момиченце и си намира основания, за да го малтретира и тормози.

Но съвсем скоро съдбата на Мелек се променя напълно. Учителката ѝ претърпява инцидент и един ден на нейно място идва заместничка на име Зейнеб. В нейния образ влиза добре познатата турска актриса Джансу Дере. Не след дълго тя разбира какво се случва с детето и взема нещата в свои ръце - отвлича момиченцето и започва да се грижи за него като истинска майка.

Образът на Мелек не е първата роля, в която влиза Берен - тя се изявява като актриса още от 5-годишна, когато се снима в сериала "Семейството на съпруга ми".

"Майка" – магнит за домакините. Историята зад хитовия турски сериалДжансу Дере (Зейнеп) е най-скъпоплатената актриса, Берен Гьокйълдъз (Турна) пък е дете чудо

Момичето е родено на 29 септември 2009 г. в Истанбул. Продуцентите на "Майка" избират тя да изиграе главната детска роля през 2016 година, а заради участието си в сериала малко по-късно получава награда за най-добро дете актьор. Връчва ѝ я лично Джансу Дере. На церемонията тя се разплаква и прегръща Берен.

Берен Гьокйълдъз няма братя или сестри. Баща ѝ Еждер Гьокйълдъз работи като инженер, а майка ѝ Мине се занимава с публични комуникации. Когато детето им започва да участва в сериали, Мине се решава да остави кариерата си настрана, за да придружава навсякъде дъщеря си.

Родителите, а и целият екип не оставят Берен сама да понася бремето на ролята си. До момиченцето, което играе преживяло тежко насилие дете, има психолог на снимачната площадка.

"С нея се забавляваме. Станахме си приятелки. Най-вече ми помага в изразяването на емоциите, нужни за всяка сцена", казва Берен, цитирана от "24 часа".

Често хората я питат как се разплаква за сцените. "Няма формула. Просто в такива моменти мисля за лоши неща", признава спокойно детето.

В първите епизоди тя трябва да бъде завързана в чувал за боклук и това са едни от най-трудните сцени.

"Бяха пробили доста дупки отзад, за да мога да дишам. Докато бях вътре, ядох пуканки. През цялото време до мен беше кака Демет (психоложката, работила с екипа на "Майка")", спомня си детето.

А това, че яде пуканки, докато снимат тежката сцена, е изненада за колегите ѝ.

"Взех ги със себе си тайно от всички. Когато отвориха чувала за боклук и снимаха сцената, не бях глътнала една пуканка и трябваше да я скрия в бузата си", усмихва се Берен.

Въпреки че голяма част от всекидневието ѝ минава пред камера, тя не изостава с уроците и е сред отличниците в класа си. Всички там знаят, че Берен се изявява като актриса, а учителите ѝ и директорът на школото проявяват голямо разбиране към заетостта ѝ, а и много се радват на успехите на детето.

"Казват ми: "Браво на теб!", но пък аз много се старая в училище. Уча много и оценките ми са отлични", обяснява малката Берен Гьокйълдъз в свое интервю за турската преса.

Берен вече се е снимала и в два игрални филма - "На пусто място" и "Мед и сметана", а миналата година имаше роля в новия сериал "Дъщеря ми", където си партнира с Лейла Лидия Тугутлу (от "Любов под наем" и "Сърцето на града") и Буура Гюлсой (екранния брат на Къванч Татлъту в "Север Юг").

Въпреки всички роли тя все още не е сигурна дали иска да се занимава с актьорство и за в бъдеще.

"Много ми харесва, но все още не съм решила дали да продължа, или не, защото се изморявам. Въпреки че всички много внимават да не се уморявам", признава детето.

Мечтите ѝ са в съвсем друга насока - като порасне, иска да стане гимнастичка или плувкиня.