Снимка на момиче с космати подмишници превзе интернет пространството, след като бе публикувана онлайн. Тя е на Лаура Ди - белгийска студентка по философия, която позира пред фотограф, решил да запечата в кадри естествената хубост на жените.

Само за няколко часа фотографията има вече над 14 000 харесвания, хиляди споделяния и коментари, част от които крайно негативни. Във Фейсбук някои потребители наричат Лаура "прасе" и я обвиняват, че няма хигиена.

Лаура обаче отвърна на атаките с думите:

"Понякога нещата могат да отидат твърде далеч. Аз съм момиче, което само решава какво да прави с тялото си. И последствията от това са публично унижение, тормоз, обиди и заплахи. Винаги съм вярвала, че в страната ми не се нуждаем от феминистки движения, защото жените имат достатъчно равни права. Явно обаче това не е вярно. Ето защо спрях да бръсна краката, подмишниците и бикини зоната си още преди 2 месеца. В Белгия - страна, която нарича себе си свободна и развиваща се, когато жената реши да спре да се епилира, тя бива "наказвана", докато не започне обратно да се придържа към общоприетите норми и стандарти. Искам да кажа само "Благодаря" на всички онези стотици хора, които ме подкрепиха с коментари и лични съобщения. Момичета и момчета, вие сте моите герои".

Всъщност темата с окосмяването, особено при жените, е била тема на мисъл и "проблем за решаване" от хилядолетия. Още преди 4000 години египтянките са премахвали косъмчетата по телата си с помощта на пинцети, изработени от най-различни материали - от мидени черупки до камък. Освен това те са залагали и на различни смеси, които са използвали за кола маска, пише vesti.bg. По-късно при римлянките гладките подмишници са били символ на класа.

В Средновековието пък жените са се фокусирали върху епилацията на веждите и окосмяването в основата на челото, защото голямото чело е било модерно. През XVIII и XIX в. естественото се е смятало за красиво, а през XX в. подмишниците отново е трябвало да бъдат гладки и неокосмени.

Сега, в началото на XXI в., дали пък модата отново няма да ни доведе до извода, че няма нищо по-естествено и красиво от натуралното окосмяване?

Още новини ТУК

TrafficNews.bg