Рибата зебра е победителят в тазгодишното състезание на Nikon - водещ форум за демонстриране на красотата и сложността на живота, заснет през светлинен микроскоп. 

Състезанието по фотомикрография  „Малък свят” (Small World)  има за цел да разпознае и покаже спиращия дъха микроскопичен свят, който е невидим с просто човешкото око. Изображенията са меко казано възхитителни – хипнотизиращи текстури, зашеметяващи багри и форми и най-вече свят, на който иначе не бихме могли да се насладим.

За 46-и път Nikon е домакин на все по-популярното състезание, разкривайки скритата красота на мъничкия свят. Миналата седмица бяха обявени нейните 20 великолепни победители.

Най-голямата награда тази година бе грабната от Даниел Кастранова (Daniel Castranova), който засне снимка на риба зебра с флуоресцентно "маркиран" скелет, люспи и лимфна система. Снимката е съчетана с помощта на повече от 350 отделни изображения, които са заснети с конфокален микроскоп.

Печелившата снимка на рибата зебра има значителен принос и в научния свят. Тя е спомогнала за новаторско откритие, с което се разбира,че рибата има лимфни съдове в черепа си, за които преди се е смятало, че съществуват само при бозайници.

 „Досега смятахме, че този тип лимфна система се среща само при бозайници. Чрез тяхното изучаване сега научната общност може да ускори редица изследвания и клинични нововъведения – всичко от опити за наркотици до лечение на рак. Това е така, защото рибите са много по-лесни за отглеждане и заснемане от други видове бозайници”, казва авторът на снимката Даниел Кастранова.

Ето ги и останалите завладяващи изображения, участвали в състезанието:  

2-ро място : Стадии в развитието на риба клоун- ден 1, 3, 5 и 9 

3-то място: Език на сладководен охлюв 

4-то място: Многоядрени спори и фибри на почвена гъба

5-то място: Молец

6-то място: Растение Хебе

7-мо място: Микротубули в клетка (в оранжево)

8-мо място: Хамелеон в ембрионален стадий

9-то място: Връзки между неврони - мозъчни клетки

10-то място: Дафния 

11-то място: Червени водорасли

12-то място: Човешки косъм

13-то място: Кристали, образувани след нагряване на етанол и воден разтвор, съдържащ L-глутамин и бета-аланин

14-то място: Страничен изглед на Attelabidae

15-то място: Верига от дъщерни индивиди от безполово размножаващия се вид Chaetogaster diaphanus

16-то място: Найлоново чорапи 

17-то място: Вентрилен изглед на назрял воден лодкар

18-то място: Крилце на молец

19-то място: Морски диатом Arachnoidiscus sp.

20-то място: Ембрион на прилеп