Всеки човек има своите предпочитания, когато става въпрос за стил в обзавеждането. Някои си падат по модерните визии, други по класическите изпълнения. Има и такива, които харесват комбинация от стилове. Това е така наречената еклектика.

Философията на движението на изкуството, наречено еклектичен стил, е проста: изразява комбинация от елементи или конкретни стилове от различни периоди и с различен произход, употребени в рамките на един проект. За първият човек, използвал термина „еклектичен“ се счита творецът Johan Joachim Winckelmann.

Днес ще се запознаем с няколко чудесни примера на кухни в еклектичен стил. Те изглеждат привлекателно и особено артистично.

Комбинация на цветове, текстури, смесица на стилове и организационен нюх за подредбата – всичко това ни показва колко сложно се проектират кухни в еклектичен стил. Еклектиката не изисква конкретен избор на тонове, а напротив. Разчита се на лично усещане за нещата, пише Grandecor.

Добър пример е комбинацията на светъл неутрален тон за фон по стените и тавана и силно присъствие на ярки мотиви в избора на шкафове и мебелировка в кухнята. Ако сте заложили на комбинация с повече от 4, 5 цвята, ще имате нужда да ги обедините в нещо общо. Подходяща идея за това е геометрията. Изберете форма, която да следвате, независимо дали е квадрат, правоъгълник или нещо кръгообразно. Ще откриете нагледните примери в галерията ни.

Една от причините еклектичният стил да е толкова харесван е не само употребата на различчни типове цветове, стилове и периоди, а също така и текстури. Те допринасят за съвършения вид на дизайна. Изглежда като произведение на изкуството, което е наслоявано през годините , допълвано, коригирано и усъвършенствано. В едно от дизайнерските решения за еклектичната кухня в галерията ни може да откриете тухлени стени, стоманени рамки, индустриален стил, висящо осветление, дървени и каменни плотове и масивни съдове.

Всеки би си помислил, че еклектичния стил не е подходящ за кухни с малки пространства. Ще опровергаем тази теза. Всяко малко пространство, може да бъде превърнато в ефектен акцент. Добре е все пак да не употребяваме твърде ярки цветове, а вместо това да се фокусираме върху елементите, които спестяват място. Еклектиката не изисква натрупване на разнотипни мотиви. Оживяваме малката площ с цветни съдове, хладилник или работен плот.

Плаващи рафтове, шкафове и удобни чекмеджета ще се впишат отлично във вашето еклектично кулинарно пространство. Освен уютен вид, кухнята се нуждае и от красиви и практични решения.

Еклектичният стил е липса на обособено стилово предпочитание. Това не означва, обаче, че в комбинацията от решения не можем да посочим едно от тях като водещо и върху него да надграждаме. Определете един от стиловете като главен герой и постепенно наслагвайте останалите стилови решения. Това е сигурен начин да постигнете впечатляваща, уютна и красива еклектична кухня.

Пъстри и красиви, тези еклектични кухни ще ви очароват.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg