Скоро дрехите ни може да се самопочистват, докато ги носим. Наноструктури в текстила може да сложат край на часовете на пране и сушене, като разграждат петната и мръсотията при въздействие на светлина, пише "Мейл Онлайн", цитиран от Фокус.

Учени са открили начин за интегриране на миниатюрни метални структури в памук, които при катализиране на реакция отстраняват замръсяванията. Химичната реакция се активира чрез светлина, която ускорява трансфера на електрони, необходими за разграждането на органична материя.

“Все още е рано да започнем да изхвърляме пералните си машини, но постижението полага основите на разработването на самопочистващи се материи”, казва д-р Раджеш Раманатхан, инженер от Кралския мелнбърнски технологичен институт в Австралия, който ръководи проучването.

Екипът, чието изследване е публикувано в журнала Advanced Materials Interfaces, е изградил триизмерни медни и сребърни наноструктури върху памучна нишка. Процесът на свързване на металите с текстила отнема приблизително 30 минути. При светлинно въздействие наноструктурите поглъщат енергия, която възбужда електроните в металните атоми. Това катализира разграждане на органичния материал по повърхността на памука. Учените отбелязват, че при тестове самопочистването на някои съдържащи наноструктури материи е отнело по-малко от шест минути.

Още новини вижте - ТУК

TNS.bg