Змиите често са източник на страх и фобии. (Ако се страхувате от змии, не препоръчваме да гледате видеото). В Бразилия това страшно животно обаче се използва по уникален начин. То помага на жертвите на малтретиране да преодолеят своите страхове.

Жените, които са били подложени на тормоз или насилие, често страдат от сериозни последствия.

Посттравматичното стресово разстройство се проявява с общи симптоми, показвани от оцелелите след природно или предизвикано от човека бедствие, тежка злополука, насилие или смърт на друг, терористичен акт, изнасилване и малтретиране.

Всички тези събития са извън обхвата на „нормалния“ човешки опит и карат пострадалия да реагира на заобикалящия свят за продължителен период от време по различен от обичайния начин, което често влошава качеството му на живот.

Жертвите на изнасилване могат да страдат от такива дългосрочни чувства, причиняващи им силно страдание.

Те си правят ретроспекции, имат внезапни пристъпи на тревожност, неспособност да се концентрират и дори губят усещане за реалността. Жертвите често обвиняват себе си за станалото, пише Вести. Смята се, че около 20% от хората, преживели травматични събития като физическо или сексуално насилие, могат да развият посттравматично стресово разстройство.

В Бразилия прилагат уникална терапия за този проблем – масаж със змии. Тя не се препоръчва от психолозите, но според пострадали от насилие има ефект.

Още новини четете ТУК

TNS.bg