Здравословното хранене все повече излиза от рамките на „нещо модерно“ и  се превръща в начин на живот. Срещайки предизвикателства като коранавируса ние все повече се замисляме как живеем и с какво се храним. Какви са ползите от това, което ядем и как бъдем по-здрави. Не е достатъчно да пием витамини само преди грипна епидемия или да спортуваме само месец преди лятото. Здравето е нещо към, което трябва да се стремим целогодишно и то с малки дози – в закуската, обяда или следобедната разходка.

Именно затова  и ще ви разкажем повече за лешниковия тахан. Един продукт с изключително много полезни вещества, който може да бъде добавка към най-различни видове закуски, смутита или сладкарски изделия. Като заместител на сладкото и като незаменима съставка с невероятен аромат.

Таханът се използва от векове в източната кухня, като е бил лечебна храна за остеопороза, при проблеми със стомашно - чревния тракт, използвали са го за захранване на деца, тъй като е лека и лесно смилаема храна с приятен вкус.

Вижте и какво се съдържа само в две лъжички от лешниковия тахан:

- Над 80 процента от нужния манган на организма, който подпомага мозъчните функции;

- Около 30 процента от нужния ни на ден витамин С за борба с болестите и стареенето;

- 150 милиграма фолиева киселина, така необходима в борбата срещу анемията и за здравето на плода на бременните жени;

- Почти 90 процента от мазнините в лешника са ненаситени, което помага в борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания, за намаляване на лошия холестерол и за повишаване нивата на добрия холестерол;

- Високите нива на манган и магнезий са верен страж на здравето в ежедневния стрес;

- Лешниковият тахан е добър избор за диабетиците заради ниския гликемичен индекс.