Преди година снимката на една рокля буквално заля социалните мрежи и се превърна в повод за сериозен спор между потребителите. За какво спорят? За цвета!  Оказва се, че хората просто я виждат по различен начин. Част от потребителите виждат роклята с бели и златисти ивици, но други се кълнат, че роклята е със сини и черни ивици. Страстите около роклята тъкмо поутихнаха и ето че някаква девойка реши да попита приятеля си какъв цвят е новото й спортно яке. И полемиката пак пламна.

Снимката на роклята се превърна в нещо доста по-голямо от обикновен спор в социалната мрежа. Превърна се в тема за анализ на специалисти – за човешката биология, за зрението и за това как мозъкът ни е еволюирал, за да разпознава различните цветове в огряната от слънчева светлина планета Земя.

В случая с якето нещата са още по-сложни. За цвета на роклята имаше само 2 варианта, а сега нюансите са повече. Едни смятат, че то е бяло-синьо, други твърдят че е кафяво-черно, а трети го виждат зелено. Има и такива, които виждат златисти полоси. Това отново показва колко различно хората възприемат света около тях.

Както си спомняте, роклята, в края на краищата, се оказа синьо-черна, припомня Buzzfeed, пише Блиц. Любопитно какъв цвят ще е якето, когато собственичката му го извади на дневно осветление. Рано или късно ще разберем и това...

И не забравяйте - може би става въпрос за оптическа измама. Доказателство е, че някои хора, които първоначално са виждали роклята като бяла и златна, по-късно започват да я виждат с черни и сини ивици. Това се случва, след като потребителите видят оригинала на роклята, която действително е тъмна. Мозъкът ни явно приема, че в началото сме се заблудили и променя представата ни за цвета на роклята. Какво ли ще се окаже с цвета на якето...

TNS.bg