Гадните колежки са във всеки офис. Колкото и пъти да смениш работата си, те пак ще са там – гаранция! Ако те съветват да ги игнорнеш – недей. Това няма да помогне, а ще те натовари излишно и с работа и с психически тормоз.

"Колежките ми са шумни и не мога да се концентрирам..." или "Колежката ми е мързелива и все аз отнасям работата й...." - звучи ти познато, нали?!

Има обаче случаи, в които НЕ можеш да изкрещиш „Млъкнете гадини!" или да извадиш законно притежаван... пистолет и да ги гръмнеш с кеф.

Тогава ти остава някоя от следните техники за минимизиране на шума: опитай се да седиш със слушалки и зареди в CD-то „бяла“ музика – естествени звуци като море, птички и т. н. или просто еднообразен, но успокояващ чил аут.

Саксии с растения на бюрото също биха могли  да те отделят от натоварващата среда, поставяйки те в твоя собствена джунгла.

И на последно място – ако източникът на шума е един-единствен колега, би могъл да се конфронтираш с него и да поискаш (мило) да спре със звуковата атака, защото понякога хората наистина не усещат, когато са прекалили. 

Организирай  си „ОКОЛОСВЕТСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ“ в обедната почивка. Вземи си нещо екзотично за ядене и отиди на някой туристически сайт или просто зяпай каритнки от привлекателни места. Това наистина работи!

 

Правило номер едно!

За да ти имат уважението тези над теб и да не мислят, че си просто едно мрънкало и клюкарка, всички оплаквания трябва да имат сериозен довод и да звучат професионално.

Колежка тип "мързелана"

Напълно ти влизаме в положението, ако колежката ти се попипва по цял месец и накрая ти трябва да й свършиш работата. И най-готино става, когато въпреки че си изработила и твоето и нейното, пак ти си виновна за всичко. Има си начин това другия месец да не се повтори. Напиши няколко официални мейла по случая, но не само до прекия ти ръководител. Дори колежката да е в близки отношения с шефа, има шанс да не е с останалите хора, които си атачнала в мейла си. С една дума: обяви й атомна война! Стой си с противогаза и атакувай само по въпроси, свързани с работа.

Колежка тип "смръдла"

Това че, тя ходи с мазна коса и не се къпе с дни и лъха на пот и други миризми, е супер неприятно, но не е твоя работа да го обсъждаш. Или да се оплакваш писмено по тази тематика.

Колежка тип "шеф на агенция Клю-Клю"

Ако системно ходиш по стаите в офиса с чаша кафе в ръка и досаждаш на колегите си нонстоп с оплаквания, няма да постигнеш нищо добро за себе си. Освен да те мислят за мързелана и клюкарка. Ще си права, ако си помислиш, че на жените това ни е в кръвта и че е по-лошо, ако го прави мъж колега... не че не си права, но не прекалявай с ненужните „разходки” извън обедната ти почивка.

Колежка тип "куха лейка"

Ако имаш колежка, която системно не отговаря на мейлите ти и не си включва пощата, то приеми, че тя просто нищо не е научила в университета... или че просто си е тъпа. Повдигни въпроса на прекия си ръководител. За тази цел си пази всички мейли, които си писала до нея.

Колежка тип "свинята майка"

Ако твоя колежка изтъква социалния си статус на омъжена с деца и по този повод мисли, че всички преференции в офиса са само за нея, покажи й, че тя бърка, и то много! Няма лошо да се помага на такъв тип колежки с работа, но ако не е изцяло и всеки път за твоя сметка. Запомни, че ти не си второ качество човек само защото нямаш венчална халка на пръста си.

ОЩЕ НОВИНИ ТУК

TNS.bg 

Източник: cosmopolitan.bg