Матю Юлден говори девет езика свободно и разбира повече от дузина други. Той работи в офис в Берлин и колегите му чуват как с лекота преминава от език на език като хамелеон, пише babbel.com, цитиран от Блиц. Когато го попитали как да научат и проговорят чужд език, той дал съвети, които трябва да се вземат под внимание:

1. Изяснете си защо ви трябва чуждия език 
Това може да звучи очевидно, но ако не разполагате с добра причина, за да научите език, по-малко вероятно е да останете мотивирани в дългосрочен план. Желаещите да впечатлят английски говорещи с френския си не е много добра причина. Ако обаче искате да се запознаете с французин и да общувате с него на собствения му език - това е съвсем друг въпрос. От решаващо значение е да сте ангажирани с езика, който искате да учите: "Искам да науча този език и ще направя колкото се може повече по този въпрос".

2. Намерете партньори
Матю е научил няколко езика и заедно със своя брат близнак Майкъл си обявили съревнование (техният първи чужд език е гръцкият език, който започнали, когато са били само на осем години!). Те станали много добри в съперничеството един с друг. 

"Бяхме много мотивирани, и все още сме. Ако единият разбере, че другият прави повече, за да научи езика, става ревнив и се мобилизира още повече", казва Матю. И допълва: "Мисля, че това е наистина чудесен начин. Трябва да има някой, с когото можете да си говорите, и именно това е идеята за учене на езика."

3. Говорете със себе си
Когато нямате с кого да си общувате на чуждия език, няма нищо лошо да се обърнете към себе си.  "Може и да звучи наистина странно, но всъщност да се говори със себе си на някой език, е чудесен начин да се практикува, особено, ако не сте в състояние да го използвате през цялото време." Този метод може да запази нови думи и фрази пресни в съзнанието ви и да си създадете доверие в себе си за следващия път, когато говорите с някого.

4. Поддържайте езика адекватно на възможностите
Ако си поставите за цел веднага да проговорите, е по-вероятно да се изгубите в учебниците. Внушавайте си, че учите езика, за да можете да го използвате, настройвайте се със сваляне на песни и когато отидете в чужбина. Даже не е задължително да отидете зад граница, а просто отидете в тематичен ресторант, където се знае, че собствениците и някои от клиентите говорят на съответния език.


5. Забавлявайте се с новия език
Използвайте новия език по творчески начин. Например, някои го практикуват като си записват песни. Помислете за някои забавни начини за практикуване на новия език: направете радио игра с приятел, изгответе комикс, напишете стихотворение, или просто говорете с когото можете. Ако не можете да намерите начин да се забавлявате с новия език, шансовете ви са да следвате стъпка 4.

6. Правете като децата
Опитвайте се да изучавате езика по начина, по който го правят децата. Идеята, че децата са по-добрите ученици, отколкото възрастните, се оказва мит. Нови изследвания сочат, че не може да се намери пряка връзка между възрастта и способността за учене. Ключът към бързото учене е да се възприемат някои детински нагласи: например, липсата на самосъзнание, желание за игра в ученето на езика и допускането на възможността да се правят грешки. 
Ние се учим от грешките. Като деца, от нас се е очаквало да правим грешки, но като възрастни грешки стават табу. Помислете колко е по-вероятно да се каже "не мога" (не мога да плувам, не мога да карам, не мога да говоря испански) когато сме възрастни. Когато става въпрос за учене на език, трябва да признаете, че не знаете всичко и това е ключът към растежа и свободата. Нека отхвърлим вашите "пораснали" задръжки!

7. Напуснете зоната си на комфорт
Готовността да се правят грешки означава да бъдете готови да се поставите в потенциално неудобни ситуации. Това може да бъде страшно за вас, но е единственият начин да се развивате и усъвършенствате. Без значение колко много можете да научите, вие никога няма да говорите на чужд език, без да излагате себе си: когато говорите с непознати на езика, питате за посоката, искате храна, опитайте се да говорите като на шега. Колкото по-често правите това, толкова по-голяма зона на комфорт си осигурявате и ставате по-спокойни в нови ситуации. 
В началото можете да срещнете трудности: си произношението или може би с граматиката, със синтаксиса, или със самото научаване на думите. Но мисля, че най-важното нещо е винаги да се развива усещане за езика. За всеки език има усещане и именно това е характерно за онези, за които той е роден. Дали можете да направите дадения език свой собствен?

8. Слушайте
Трябва да се научим да слушаме, преди да можем да говорим. Всеки език звучи странно първия път, когато го чуем, но колкото повече слушаме, толкова по-запознати ставаме и по-лесно е ще проговорим правилно. За мен най-добрият начин да овладявам езика е да го слушам постоянно, и да визуализирам, да си представям всеки звук, тъй като има специален начин на произнасяне, свързан с устните или гърлото. 

9. Гледайте какво правят хората, които говорят въпросния език
Различните езици изискват различни позиции на езика, устните и гърлото. Произношението е точно толкова психическо, колкото физическо. 

"Един от начините - това може да звучи малко странно - е наистина да погледнете някой, докато произнася думи с конкретен звук, и след това да се опитате да имитирате звука, колкото е възможно по-точно. Може да е трудно в началото, но просто трябва да го практикувате." Ако не можете да гледате и имитирате конретен човек, за когото езикът е роден, то наблюдавайте филми и телевизия на този език.  

10. Гмурнете се!
Вече сте направили залога. Как да процедирате оттук-нататък? Има ли правилен начин да започнете ученето? Матю препоръчва на 100 процента максималистичен подход: без значение какви инструменти използвате за учене, но от от решаващо значение е да се практикува всеки божи ден.

"Може да сте склонни да абсорбирате много материал още в самото начало. Когато научите нещо, използвайте го през целия ден, мислете за него или пишете. Така ще отчетете прогрес за седмицата. Да се потопите в новата езикова култура е изключително важно. Не забравяйте, че най-добрият възможен резултат на говорене на език е да говорите с хора. 

Да бъдеш в състояние да проведеш обикновен разговор, е огромна награда само по себе си. Не се притеснявайте, няма да дразните хората, ако говорите с грешки на техния език. Просто започвайте разговора с думите: "Аз се обучавам в момента и бих искал да практикувам езика...." Вярвайте, че повечето хора ще бъдат търпеливи, а вие окуражени и щастливи. Въпреки, че има около един милиард англоговорящи чужденци по света, повечето от тях биха предпочели да говорят на собствения си език, ако имат избор. Но когато имате насърчаването от другите, ще се чувствате добре и ще говорите с лекота. 
"Разбира се, че можете да пътувате в чужбина и без да знаете чужд език. Но ще получите много повече и ще бъдете по-спокойни, ако разговаряте на местния език. 

Вдъхновени ли сте да започнете?

TNS.bg