Плодовете, които купувате, могат да бъдат пълни с бактерии, затова трябва да ги измиете добре, преди да ги изядете. 

Първо измийте плодовете, преди да ги вземете в ръцете си. Няма смисъл да миете плодовете, ако отново прехвърлите бактериите на ръцете си.

След това идва измиването на плодовете. Внимателно разтрийте плодовете под течаща вода и можете да използвате чиста гъба без препарат. Дори обелените портокали трябва да се измият, тъй като лесно можете да прехвърлите мръсотия от кожата върху пулпата, която ядете.

Малки плодове

Ягоди, малини, грозде и други малки плодове са най-трудни за измиване, защото са меки и не можем да ги разтрием добре с ръце.

Алкохолният оцет е чудесен за унищожаване на всички вредни микроби в плодовете. Също така, поради своя състав, содата бикарбонат е добро средство за извличане на вредни токсини от плодовете и това беше потвърдено от ново проучване на Университета в Масачузетс.

Първо накиснете плодовете в оцет за 20 минути. След това можете да ги изплакнете и да ги поставите в разтвор на сода за хляб и вода за поне половин час и едва след това да ги изплакнете с чиста вода.