Малкият дом може да е практичен, но има своите сериозни недостатъци. Един от тях са малките стаи, в които се чудите как да разположите всички мебели и в същото време да си осигурите малко пространство.

Мястото, където най-често посрещаме гости и където прекарваме най-голяма част от времето си е всекидневната, пише Obzavezdane.com. Нейното обзавеждане обаче се превръща в голямо предизвикателство, когато тя се окаже прекалено малко. Ето няколко трика, как да преобразите малкото помещение, при това, без да ви се налага да харчите излишни средства за тази цел.

Лесни трикове за уютна всекидневна

  1. Оформете зоните

Ако използвате всекидневната за извършване на различни дейности, добре е да оформите и отделни зони–кът за почивка, кът за работа, дори спален кът, ако спите там.

За да ги отделите един от друг можете да използвате мебелите като естествена преграда или просто като поставите няколко килимчета.

  1. Осигурете си достатъчно светлина

Светлината е от особено голямо значение за малките пространства. Можете да компенсирате липсата на място с повече светлина. Боядисайте и стените в светли тонове, за да постигнете усещане за простор. Друг успешен трик е боядисването на стените в различни цветове–едната в прасковено розово, другата в бананово жълто, или карамел в съчетание с бяло. Единственото изискване е цветовете да не са твърде контрастни.

  1. Компактни мебели

Обърнете внимание на мебелите. Те трябва да бъдат не само удобни, но и да не заемат много място. Най-практични сред мебелите за сядане са модулните дивани. Не заемат много място, а при необходимост „ъгълчето” се превръща в разтегателен диван или удобна спалня.

Как да обзаведем малка и тясна всекидневна 2

Когато основната мебел за сядане е компактна, може да създадете още уют с табуретки и възглавници. Тук вече можете да импровизирате с куб — табуретка, който се превръща в няколко удобни стола, за неочакваните ви гости или със сгъваеми столове, съхранявани в дрешника в коридора.

За да не купувате холна масичка (която да е удобна и за хранене) и кът за вестници и списание, купете си модел, който се сгъва или основата му служи за рафт. Има дребна хитринка, която може да създаде оптична илюзия за пространство–стъклената масичка или тази, направена от прозрачна пластмаса. Най-добре е да е с кръгла форма–средна или ниска на височина.

След като сте избрали мебелите си, помислете добре как ще ги разположите. Започнете с най-масивната мебел, а съобразно нея разположете и останалите. В повечето случаи в център на стаята се превръща библиотеката с телевизора. Подредете около нея диваните и креслата и имате идеалния кът за почивка.

Съвет: Ако в стаята планирате да поставите голям телевизор с плосък екран, за да спестите място го монтирайте на стената като използвате прикрепващи механизми. Под него може да поставите шкафче (комод), ако помещението го позволява.

  1. Не забравяйте за подовите настилки

Подът във всекидневната не може да бъде обикновен балатум. Обърнете внимание не само на качеството, но и на външния му вид. Много популярни са подовете, направени от дървен материал, или ламинат. Ако не можете да си позволите естествен паркет, ламинатът не е лоша идея, а е и по-евтин. Малката всекидневна изглежда по-просторна, когато подът е в светъл цвят–светлосив, белен дъб, бежов или бял. Наистина, всяка домакиня, трябва да е постоянно нащрек за идеалната чистота, но пък стаята изглежда толкова светла и просторна.

Как да обзаведем малка и тясна всекидневна 3

Oбикновено застиламе ламината в хола като килима (или мокета) се разполага под или до мебелите за сядане. Най-добре подовата настилка и текстила върху нея да са от близка цветова гама. Изберете си покривно изделие без влакна. Домакините се справят по-лесно с чистенето настилки, които са от сезал или полипропилен.

Основното при създаването на вълшебен интериор в малката всекидневна–това е умелата комбинация на осветлението с цвета на стените. Добро решение при малките помещения е да се насочите към светлите тонове. Времето, когато бялото бе единственият подходящ цвят обаче отдавна мина. Затова смело експериментирайте с цветовете, като просто заложите на най-светлите им нюанси.

Смесете цветовете

Всекидневните напоследък се оцветяват в няколко оттенъка–основен и допълнителни. Подходете като латиноамериканците–изпълнете дома си със светлина и топлина от различни цветове. Ако имате по-класически вкус обаче, може да боядисате три от стените в бяло, бежово или светло сиво, а на четвъртата стена, където стои телевизора, цветът да бъде в по-тъмен нюанс. А ако искате нещо ретро или нестандартно, разчупете дизайна с тапет, или фототапет.

Как да обзаведем малка и тясна всекидневна 4

Когато е необходимо да обособите и работна зона в малката стая, не подминавайте ефектът на цветовете. Добре е работната ви масичка или бюро да бъде в ненатрапчиви тонове, като разположението на „кабинета” ви е препоръчително да бъде до прозореца заради естествената светлина.

Не подминавайте и тавана. За да създадете повече визуален простор, цветът отново трябва да е светъл. С думи прости: малка всекидневна–топли, нежни цветове.

Как да обзаведем малка и тясна всекидневна 5

Осветлението е другият ви коз при „уголемяването” на тясното пространство, а доста често го подценяват. Полюлеят невинаги е достатъчен. Помислете за вторични източници на светлина, но не само настолна лампа до дивана или работна–на масата. Разсеяната светлина от корниза, или подобни алтернативни идеи са идеалното решение! Напоследък е на мода да се инсталира светла лента под шкафа на телевизора или над панела му.

С внимание към акцентите

Как да обзаведем малка и тясна всекидневна 6

Телевизорът обикновено се превръща в централен акцент за всекидневната, затова се съобразявайте с него. Черната техника рядко се избира по външен вид, но нищо не пречи да съобразите избора й с домашния интериор. Ако е купена доста преди това, просто оберете натрапчивия ефект с красива ваза с цветя, аксесоар или сувенир в топли цветове.

Цифровите технологии все повече намаляват необходимостта от огромни домашни библиотеки и рафтове, пълни с томове. И все пак не се отказвайте бързо от лавиците за книги! Освен това на рафтовете може да наредите и любими семейни снимки, спомени от пътувания, или подаръци от приятели.

Декорирайте с въображение

Модерната жена рядко има време за дребните декорации като бродирани кърпички или покривчици по библиотеката, но с тях лесно можете да разнообразите дома си, особено ако ви липсват картини, скъпи сувенири, с които искате да се похвалите или други декоративни елементи.

Малките възглавнички по креслата и диваните, или дори ваза с цветя, разположена на централно място в стаята, могат да преобразят дома ви.

TrafficNews.bg