В последно време прекарваме много време по домовете си. Това ни кара да се замислим за малки или големи ремонти, различни преустройства или тотални промени. Понякога, обаче е нужно да направите нещо съвсем малко, за да направите дома си такъв какъвто бихте иксали да е. Днес ще ви дадем няколко съвета за това как да направите жилището си по-просторно и то без да се налага да бутате стени.

Преди да започнете, помислете за помещени, които са ви накарали да се успокоите и как са били подредени. Пример за това са хотелските стаи. Повечето хотелски стаи са проектирани така, че да се чувстват много по-големи, отколкото всъщност са. Поставянето на мебели е добре обмислено и декорът (в повечето случаи) би се считал за минималистичен.

Ето и няколко стъпки за по-просторен дом

 Отървете се от всичко излишно!

Това е първата и най-необходима стъпка. Всеки може да го направи и с малко ресурси. Разходете се от стая в стая и сложете всички малки нещица, трупани с години, а всъщност толкова непотребни в един кашон.

Крейг Андерсън, редактор на Appliance Analysts, казва, че трябва да спечелите свободното си място.

„Всеки добър минималист ще ви каже, че свободното пространство ви прави по-свободни. Наличието на неизползвани повърхности (бюра, маси, плотове) прави една стая много по-голяма“, казва експертът.

Изчистете подовете и стените

Колкото повече пространство има в  помещението, толкова по-голямо ще бъде то.

„Подът не е място за съхранение, но често създаваме купчини в ъглите, които с времето растат и се разширяват. Тези купчини са склонни да отлагат решения, предмети, които нямат дом, така че да бъдат оставени на пода. Докато тези купчини навлизат в нашето жизнено пространство, ние се чувстваме натежали. Реалното ни физическо жизнено пространство се свива. Справянето с тези купчини и освобождаването на етажното пространство веднага ще създаде по-светли и светли пространства. Според нашия опит, ако дълго време не сте гледали предмети в тези купчини, те често са предмети, които могат да бъдат пуснати. “

Това коментира Андреа Уокър, сертифициран професионален организатор пред FreshHome.

Това важи и за подовото пространство между мебели и стени. Когато всичките ви мебели са поставени до стените, това наистина очертава границите на стаята ви и подчертава колко малко е това пространство. Като се уверите, че някои от вашите мебели имат малко въздух между стената, това създава по-добро усещане за простор.

Превод: TrafficNews.bg