Кафето е най-популярната напитка в света след водата. Може би този факт не ви учудва. Всяка сутрин милиони хора започват деня си с ароматната и ободряваща напитка. Според някои източници в световен мащаб всеки ден се изпиват повече от 2,5 милиарда чаши кафе! Неслучайно кафето е и втората най-търгувана стока след петрола.

Ако и вие сте от любителите на кафето, сигурно се чудите дали вашата любима напитка ви носи повече ползи, отколкото негативи? Еднозначен и конкретен отговор в полза или пък в ущърб на кафето обаче не може да се даде, пише Rozali.bg. Най-добре се запознайте с предимствата и недостатъците на кафето, които ще ви помогнат да намерите своята собствена истина:

Многобройни изследвания са установили, че кафето спомага за намаляване риска от различни заболявания, сред които диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и болестта на Паркинсон.

ЗА: Кафето може да стимулира издръжливостта

Пиете ли кафе преди да започнете работния си ден, изпълнен с много задачи? Любимата ви напитка не само може да стимулира вашия мозък и да ви отдалечи от желанието за следобедна дрямка, но и може да засили вашата физическа активност. В подкрепа на това твърдение има проучвания, които са установили връзка между кафето и издръжливостта, когато става въпрос за продължителни периоди на физическа активност.

ЗА: Кафето може да помогне на вашата мозъчна функция

Както вече споменахме, кофеиновата напитка е приятел на мозъка. Резултатите от изследване на Университета на Калифорния, Сан Диего показват, че някои хора имат по-добра когнитивна функция след редовна консумация на кафе.

ПРОТИВ: Кафето може да насърчи приема на повече калории, захар и мазнини

В този случаи става въпрос не за любителите на чисто кафе (дори неподправено със захар), а за тези хора, които обичат добавено мляко, сметана, подсладители и захар. По този начин за някои кафето може и да става по-вкусно, но всъщност те „бомбардират“ организма си с допълнителни калории, захар и мазнини, отколкото с антиоксиданти и други полезни вещества. По този начин се увеличава риска от наддаване на килограми и появата на различни здравословни проблеми.

ПРОТИВ: Кафето може да засегне раждането

Според някои изследвания приемът на допълнително кофеин като този, който се съдържа в кафето, може да доведе до рискове по отношение на бременността. По-добре не рискувайте, ако сте бременна – намалете консумацията на кофеин във всякаква форма и поддържайте висока енергия с помощта на редовни упражнения и хранене с богата на здравословни вещества храна.

ПРОТИВ: Кафето може да засегне кръвното ви налягане

Пиенето на кафе би могло да повиши вашето кръвно налягане. И макар че изследванията не са 100% категорични, има доказателства, според които хората с високо налягане трябва да намалят или напълно да избягват консумацията на кафе.

Oще новини ТУК

TrafficNews.bg