Актьорът Хоакин Финикс спаси крава и теле от кланица в Калифорния. Благородната постъпка е извършена в деня, след като той спечели своя "Оскар" за най-добър актьор за филма "Жокера", пише Business Insider.

"Нямам нужда от никаква наука, за да видя със собствените си очи и да чуя как едно животно реагира на болка, нали? Това е неоспоримо", заяви Финикс.

Носителят на престижната статуетка получи възможността да спаси едноседмично телешко теле (на име Индиго) и майка му (на име Либърти) и да отведе двете във Farm Sanctuary - американска организация за защита на животните.

На церемонията на наградите "Оскар" Финикс трогна хиляди с въздействащата си реч за правата на животните. 

"Мисля, че сме изгубили връзката си с природния свят, а мнозина от нас имат егоцентричен поглед над света. Вярваме, че сме центъра на Вселената. Ограбваме ресурсите на природата, чувстваме, че имаме право изкуствено да осеменим крава и след това да откраднем детето й, въпреки неистовите й викове от мъка. След това взимаме млякото й, което е предназначено за телето й, за да го сложим в кафето или зърнената си закуска", каза победителят в категорията за най-добра главна мъжка роля.

 

Победителят Хоакин Финикс с емоционална реч за справедливостта на "Оскарите"Вярваме, че сме центъра на Вселената, ограбваме ресурсите на природата, каза актьорът