Хоакин Финикс грабна златната статуетка на наградите "Оскар" за главна мъжка роля за превъплъщението си на Артър Флек в "Жокера". В речите си на наградите "Златен глобус" и БАФТА 45-годишният актьор засегна важни теми като човешките права и глобалното затопляне. В словото си, приемайки "Оскар", Финикс отново разтърси публиката, обединявайки някои от най-наболелите проблеми в днешното общество. Той призова за единство и борба за справедливост, без значение дали каузата е неравенството между половете, расизма или правата на животните.

"Говорим за борбата срещу вярата, че една нация, един народ, една раса, един пол или един вид имат право да доминират, контролират, използват и експлоатират друг безнаказано", каза Финикс.

Носителят на "Оскар" сподели, че най-големият подарък, който е получил от кино индустрията е възможността да бъде гласа на безгласните по света. Той не пропусна да отбележи промяната, която е претърпял през годините - не само като актьор, но и като човек.

"В живота си съм бил негодник. Бях егоист. Понякога бях жесток, с мен не се работеше лесно и затова съм благодарен на толкова много хора в тази зала, които ми дадоха втори шанс. Смятам, че именно тогава сме най-добрата версия на самите себе си - когато се подкрепяме. Не когато осъждаме другите заради грешките им в миналото, а когато им помагаме да се развиват", сподели 45-годишният актьор.

Не вярвайте на американците... "Жокера" е брилянтенТой показва една крайна фаза на болното ни общество

"Мисля, че сме изгубили връзката си с природния свят, а мнозина от нас имат егоцентричен поглед над света. Вярваме, че сме центъра на Вселената. Ограбваме ресурсите на природата, чувстваме, че имаме право изкуствено да осеменим крава и след това да откраднем детето й, въпреки неистовите й викове от мъка. След това взимаме млякото й, което е предназначено за телето й, за да го сложим в кафето или зърнената си закуска", каза победителят в категорията за най-добра главна мъжка роля.

Смятам, че усещаме нуждата от личността промяна. Осъзнаваме, че трябва да пожертваме нещо. Когато любовта и състраданието са наши ръководни принципи в живота, можем да създаваме, разработваме, прилагаме системи за промяна, които са полезни за всички разумни същества и за околната среда, продължи речта си Финикс.

Той завърши емоционалното си слово с цитат на покойния му брат Ривър Финикс: "Бягай към спасението с любов и мирът ще последва".

Това е втора награда "Оскар" за ролята на Жокера. Първият човек, спечелил престижното отличие на Американската филмова академия, е Хийт Леджър. През 2009 г. той получи посмъртно статуетката за емблематичната си роля в "The Dark Knight". Любопитен факт е, че Финикс и Леджър бяха номинирани в категорията за най-добър актьор през 2005 г. съответно за "Walk the line" и "Brokeback Mountain". Сред другите номинации на тазгодишният победител са ролите му в хитовия "Гладиатор" и "The Master" от 2012 г.

Историческа победа на „Оскарите"! Ето къде отидоха златните статуеткиВижте пълен списък с всички номинации и победители

Наскоро Хоакин Финикс участва в протест срещу климатичните промени във Вашингтон, организиран от Джейн Фонда.