Кухнята е сред любимите ни стаи, когато обожаваме тайните на кулинарията. След появата на вкусните гозби обаче, красотата на тази дейност отстъпва място на практичността и често се изправяме пред редица неприятни миризми, които по никакъв начин не допълват разбирането ни за домашния уют. Ето няколко бързи трика, с които можем да си помогнем при наличието на подобна ситуация. 

Препечен хляб - дори и най-упоритите миризми в кухнята се абсорбират лесно, ако препечем в тостера няколко филийки хляб, като ги изпечем почти до изгоряло, за да подсилим миризмата. След това ароматът превзема всички останали, а за да го прогоним, просто проветряваме за няколко минути. 

Портокалови кори - един от най-любимите ни методи е обелим един портокал и да сварим коричките във вряща вода, заедно с няколко щипки канела. След няколко минути спрете котлона и оставете съда отворен, за да може миризмата да прониква в стаята през целия ден. Ще се насладите на един от най-прекрасните и свежи аромати, типични за зимния сезон. 

Обезмирисяване на хладилника - в много от случаите, именно хладилникът е отговорен за неприятните миризми. След като установим кой е разваления продукт и го изхвърлим, може да почистим, като оставим вътре за час-два отворено пакетче със сода бикарбонат в средата на плитка чиния. Ако това не помага, сменете сода с малко прясно смляно кафе. 

Срещу зелева миризма - киселото зеле е страхотен вариант за масата през студените месеци, а ако искате да неутрализирате последиците от него, върху капака на тенджерата, в която сте го готвили, сложете чиста кърпа, напоена с оцет. 

Срещу цигарен дим - проблем в почти всяко домакинство, цигареният дим се прогонва бързо и лесно, като първо проветрите с противоположени отворени прозорци, а после сложите в средата на кухнята купа с ябълков или винен оцет, гарантираме че ще абсорбира миризмата за минути. 

Срещу мирис от кофата за боклук - изхвърлете натрупания боклук, измийте я добре, подсушете със салфетка или домакинска хартия и посипете по дъното малко сода бикарбонат. Повтаряйте този ритуал всяка седмица. 

Срещу миризма от риба - ако сме готвили риба и ръцете ни не могат да се обезмирисят, сипете в едната шепа малко течен сапун, а в другата една чаена лъжичка захар. Сега съчетанието гарантирано ще донесе резултат. 

Стъклени съдове - металните купи, термоси и буркани се изплакват с гореща вода и оцет, а когато стане дума за проблем със стъклените, може да ги обезмирисите, като ги напълните със смес от вода, сол и люспи от картофи и ги оставите така за поне едно денонощие. 

Дезинфекция на хладилника - махнете продуктите, после изстискайте сока на един лимон в чаша, добавете кората вътре и загрейте течността на печката. Поставете я в купа в хладилника и го затворете. Не само ще неутрализира всички миризми, но ще помогне след това лесно и бързо да отстраните различните петна и наслагвания на вътрешните му страни.

Още новини ТУК

TNS.bg

Източник: likealady.bg