Днес е Националният ден на шоколадовата торта! Тортите имат богата кулинарна история. Виже някои интересни факти за празника и честванията, разказани от foodpanda.

Съвременият облик на тортите е претърпял бурно развитие през годините. В Гърция, тортите (или "plakous") са били тежки и плоски, а хората са ги сервирали с ядки и мед. Римляните са правили торти, които по-скоро са наподобявали чийзкейк или сладкиши. Основната им роля е била да ги поднасят, като жертви на боговете. В средновековна Англия, хората използвали думите "хляб" и „торта", като взаимозаменяеми, за всичко направено от тесто.

Днес приготвянето на торти се е превърнало в цяло изкуство. Разбира се основното им предназначение си остава за честване на рождени дни и специални поводи. В някои европейски държави сладкарството се предава от поколение на поколение и е успешен бизнес, пише  standartnews.com. Има малки бутикови сладкарски къщи, които произвеждат изключително богати на вкус шоколадови изделия от висококачествени продукти, чийто цени могат да достигнат колкото една средна заплата.

Най-емблематичната торта за България е бисквитената, или така наречената селска торта. Сред останалите предпочитани са класическа шоколадова торта, парфета и плодови сладкиши.

Ние ви предлагаме рецепта за една "дяволско" шоколадова торта. Има неща, които не си опитвал, но знаеш, че трябва да ги направиш. Рецептата е от блога на небезизвестния David Lebovitz.

"Дяволски" шоколадова торта, която върви прекрасно със сутрешното ви кафе. Ако очаквате, че тази торта е типична за свикналия на блат-кремче-блат- кремче вкус на българина, ще останете озадачени. Не, тя е от рода на "американските" торти. Маслено-шоколадов блат с лека глазура по средата. 

Разнообразихме рецептата със сладко от диви ягоди, които обаче толкова бяха се "впили" с каковия вкус, че почти не се усещаха.  За ваше сведение - става бързо и много, много не му мислете. Запрятайте ръкави и действайте

Продуктите - не са толкова специфични и можете да ги откриете и сега в шкафа ви. Единствено се запасете с повече шоколад.

Тази торта е направена от двойна доза продукти, 26 см форма, 4 блата и наяжда доста хора. Давам продуктите за 18 см форма, която е достатъчна за 10-12 парчета. И ако не очаквате голяма рота войници у дома, задоволете се с единичната доза:

ПРИГОТВЯНЕ

За да направим блатовете на тортата, слагаме в купа заедно какаото, брашното, солта, содата, бакпулвера и ги оставяме на страна. В друга купа или кухненски робот слагаме нарязаното на кубчета масло и захарта и започваме за разбиваме с миксера. Разбивайте поне 5 минути докато се получи кремообразна смес. Добавяме едно по едно яйцата, като след всяко разбъркваме много добре.
Смесете заедно кафето и млякото. Добавете половината от сухите съставки в маслената смес, сложете кафето и млякото при тях и разбъркайте бавно. След като се смесят, сложете и останалата част от сихите съставки.
Включете фурната на 180 С. За блатовете ще са ви необходими 2 еднакви форми, ако искате да печете заедно. Ако не, покрийте с хартия за печене 18 см тавичка и сложете половината от сместа. Останалата половина ще я изпечете по-късно. Печете блата около 30-35 минути като проверявате със суха клечка дали блата е готов. Извадете, оставете да се охлади и
извадете от формата.
За направата на крема разтопете шоколада на водна баня, докато стане течен. Разбърквайте добре. Прибавете водата или сметаната към шоколада. Не се притеснявайте първоначално при вида му, че изглежда като пресечен. Разбърквайте с лъжица, докато водата се спои с шоколада. Накрая добавете маслото и разбърквайте. Сместа изглежда течна, но трябва да я оставите да изстине на стайна температура поне за около час.
Не слагайте крема в хладилника, тъй като маслото ще "замръзне" и ще стои на бучки. Като се охлади крема, разбъркайте го с миксер, за да се получи кремообразна консистенция. Можете да го нанасяте върху тортата.

За сглобяването - разрежете двата получени блата на още 2 половинки. Имате 4 тънки блата. Два по два ги слепете със сладко от ягоди, а помежду им сложете един ред крем. Или ползвайте само крем, както пожелаете. Отгоре измажете тортата обилно с крем.

И... Да ви е сладко!

Още новини четете ТУК

TNS.bg

Рецептата е от cooks-and-bakes.com