Различните аромати могат да променят настроението, умственото и емоционалното състояние, да повлияят върху тонуса на човек и да намалят стрeса. Според учените различните миризми играят ключова роля в намирането на партньор и дори създаването на семейство.
 
Според доклад , публикуван от фондацията RAC ароматите оказват силно влияние върху  психическото и дори физическото състояние на хората.


Така например ароматът на канела подобрява концентрацията и намалява раздразнителността. Това я прави особено подходяща за шофьорите.

Миризмата на кафето и лимонът също подобряват концентрацията, способността за запаметяване и влияят благотворно върху двигателните умения.

Тамянът притежава дървесен и леко подправъчен аромат, който неизменно ни пренася векове назад в историята, когато животът е бил простичък, хармоничен и много по-близо до Природата.

Притежава противовъзпалително, антисептично, муколитично действие. Облекчава болки в ставите.
Тамянът е символ на спокойствие и равновесие. Успокоява нервното напрежение. Има силно регенериращо действие, както за тялото, така и за ума. Облекчава стрес, тревожност. Подпомага обръщането към вътрешното ни Аз.

Името на билката Риган  идва от гръцки език и означава „радостта на планината“. Растението притежава редица лечебни свойства. Притежава силно противовъзпалително, противовирусно, противогъбично и антисептично действие при заболявания на дихателните пътища, както и стимулиращо действие при проблеми с храносмилателната система. Действа тонизиращо и ободряващо.

Иланг-иланг има едновременно стимулиращо и успокояващо действие. Това го прави много подходящо за балансиране и успокояване на избухвания, нервни изблици и променливи емоции, които не се отразяват положително върху дейността на сърцето. Иланг-иланг се справя успешно с депресии, проблеми със съня и силен стрес. Ароматът му понижава кръвното налягане.


Експериментално проучване, проведено в центъра "Монел", Филаделфия показва, че ароматът на лимон кара  хората да се чувстват по-здрави. Доброволците в експеримента, трябвало да отговарят на въпроси, свързани със здравето им в продължение на една седмица. Установено е, че по-малко участници се оплаквали от неразположения в дните, когато помещенията били ароматизирани с лимон. Освен това лимонът притежава освежаващи, антисептични, и антимикробни свойства.

Всеизвестен факт е, че прекомерната консумация на кафе може да повиши кръвното налягане и да направи човек по-нервен.  Южнокорейско проучване показа, че ароматът на прясно сварената напитка или на печени зърна кафе успешно намалява стреса. Учените са установили че кафето променя нивата на химикали в мозъка, които действат успокояващо.
 
Друго изследване показва, че ароматът на мента подобрява храносмилането, понижава телесната температура и дори повишава физическата издържливост.


Отдавна е известно, че лавандулата успокоява, подобрява съня и е препоръчителна при  хора, страдащи от лека форма на безсъние. Японски изследователи са установили, че ароматът на лавандула подобрява концентрацията и подобрява  енергийния спад, който се наблюдава след хранене.


Направени са и редица изследвания, които търсят зависимостта между аромата на партньора, сексуалното привличане и дори създаването на потомство. Някои учени твърдят, че миризмата на мъжката пот подсъзнателно показва на жената дали неговите гени са съвместими с нейните и какъв е шансът за създаването на здраво поколение. Смята се, че потта на жената може да издаде нейната плодовитост.
  

Специалисти от Чехия са установили, че миризмата, която излъчва тялото на човек зависи до голяма степен от хранителните му навици и предпочитания. Кожата на  вегетарианците излъчват по-приятна миризма от хората, които се хранят с месо или тези предпочитащи полуфабрикати и консервирани храни.