BrightSide направи списък на едни от най-ефективните методи за търсене в Google, само с няколко клика:

1. Или това, или онова  Когато не сте сигурни за правилното изписване на това, което търсите, може да поставите символ “|“ или думата “или“. След това лесно може да изберете резултатите, които са най-подходящи за търсенето.

2. Търсене със синоними  Ако искате да намерите сайтове по дадена тематика, а не просто фраза спомената еднократно, добавете в търсенето “~“. Например, търсите думата “здраве~храни“ ще получите резултати за принципите на здравословното хранене, рецепти, както и заведения за здравословно хранене.

3. Търсене в рамките на уебсайтове   Понякога прочитате интересна статия в сайт и след време искате отново да я намерите, но не си спомняте линка. Най-лесният начин да я намерите отново е да търсите в рамките на сайта. За да направите това, въведете адреса на сайта, а след това ключова дума или цяла фраза от статията и тя трябва да излезе веднага.

4. Силата на звездичката Ако не си спомняте ключова дума или фраза, може да добавите символа "*" след цифри.

5. Когато голяма част от думите във фраза липсват   Ако не си спомняте дадена фраза, въведете първата или последната дума от нея и добавете “около + (приблизителния брой на липсващите думи)".

6. Използване на времева рамка   Понякога спешно трябва да се запознаете със събития, настъпили в определен период от време. За да направите това, можете да добавите времева рамка към заявката за търсене с помощта на три точки между датите. Например, ако искате да разберете за научни открития през 20 век, може да напишете:

7. Търсене на заглавие или URL  За да намерите ключови думи и името на статия, въведете "в заглавието:" преди термина за търсене, без интервали между тях. С цел да се намери думи от URL, използвайте "inurl:".

8. Намирането подобни сайтове  Ако искате да намерите сайтове, подобни на тези, които харесвате, въведете "свързани:" и след това адреса на сайта, отново без интервал между тях.

9. Цели фрази  Рамкиране на думата за търсене в кавички е най-простият и най-ефективният начин да намерите нещо специфично и в точния ред, в който го сте го написали. Ако не се въведат кавички, въведените думи се появяват в произволен ред в резултатите. Ако въведете кавички, ще получите само тези резултати, в които думите се появяват само в реда, в който са изписани. Това е чудесен начин да намерите текстове на песни, когато се сещате за само един ред от тях.

10. Маловажните думи за търсене  За да премахнете маловажните думи в търсенето си, просто напишете знак минус пред тях. 

TrafficNews.bg