"Красиви и Работливи" е рубрика на TrafficNews , в която ще гостуват дами, които ще развенчаят мита, че красивите жени разчитат единствено на външния си вид, за да постигнат мечтите си. Представителната и стилна визия е необходимо, но не и достатъчно условие за успеха на една жена. За да си пробие път във все още мъжкия ни свят, тя трябва да притежава още редица качества - да е комбинативна, пробивна, самоуверена, да държи егото си под контрол и да работи при високи нива на стрес. В същото време обаче тя не бива да губи и женските си качества - да е състарадателна, но без сантименталности, да внушава сигурност и закрила, да е енергична и с приключенски дух.

Гост на рубриката ни днес е Савина Николова, с която ще се впуснем в едно кратко пътешествие в света на сладоледите – любимо нещо на всеки от нас, което носи истинска наслада за душата. Убедени сме, че ще успеем да събудим вашето любопитство и вкусовите ви рецептори, за да опитате от леденото изкушение час по скоро и да изпратите лятото както подобава.

Пловдивчани вече си имат свое любимо място, където да похапнат вкусен занаятчийски сладолед, приготвен от натурални и чисти продукти, вярвайки, че качествената храна лекува. Мястото привлича със свеж интериор, а минавайки покрай него може да усетите сладки аромати и вълшебство от вкусове и цветове.

Това чудно местенце се намира на малка глуха уличка в центъра на Пловдив, но намерите ли го веднъж - трудно ще си тръгнете, без да сте опитали поне няколко неща. Там ще откриете едни от най-интересните видове сладолед, веган сладоледи, Кето сладоледи без захар и фунийки от оризово брашно, без глутен – от най-старата чалдария за фунийки в Италия.

Главно действащо лице в джелатерията е сръчната Савина Николова, която всички определят като майсторската на занаятчийския сладолед.

Тя е завършила комуникации и дигитални медии в Милано, но избира да остане в хранителния сектор. В момента се занимава с развитието на Savini Gelato, социален проект, в който сбъдва мечтата си - да прави истински натурален сладолед от нулата с най-добрите съставки на планетата.

Тя издига на пиедестал здравословното хранене, което присъства не само в семейната сладоледаджийница, но и на трапезата в дома й.  Савина среща любовта в града на седемте тепета и е майка на прекрасно момченце, което заедно със съпруга й отглеждат с много внимание и любов.

Ето какво още разказа за своя бизнес и живота си в интервю пред Trafficnews.bg:

- Трудно ли се става майстор на сладоледа?

- Като при всяко нещо, което се прави с много страст, е трудно, но с много работа и учене се преодолява.

- Наследила ли сте от някого уменията си в кухнята и кога вие открихте, че притежавате този талант?

-  Може би, да. Мама винаги е обичала да готви и е предала това и на мен. Цялото ми семейство сме запалени кулинари. Сестра ми също пое по пътя на кулинарията.

- Вие сте се обучавала при едни от най-добрите майстор-джелатиери в Италия! Кои са най-ценните съвети, на които те са ви научили?

- Научила съм страшно много неща от тях, но най-ценното, което един конкретен човек ми предаде е скромност и гениалност в едно. Когато му казах, че искам да ме научи да правя най-доброто натурално джелато в света, той ми отговори, че това няма как да стане. Трябва да открия сама своите рецепти, това, което работи най-добре за мен, да го пречупя през себе си, защото това прави разликата. От тогава всеки ден си повтарям, че ние не трябва да правим най-доброто джелато, а да правим своето джелато и го правим!

- Трудно ли ви беше да стартирате сладкарски бизнес сама?

- Не съм стартирала сама, без подкрепата на най-близките ми хора нямаше как да се справя. Savini е семеен проект и това е най-голямото му преимущество.

- От къде и как си набавяте продукти за Вашите студени специалитети?

- Работим с много локални био продукти, доста от нещата се налага да си ги внасяме сами като шушулките Бурбонска ванилия, които взимаме от малка ферма на о. Мадагаскар. Шамфъстъкът, пък, идва директно от семейна плантация в Сицилия.

- Какви и колко вида сладолед може да намерим в работилницата ви? Кой е вашият любим вкус?

- Имаме десет различни вкуса всеки ден. В портфолиото си сме създали над 300 вкуса, които постоянно въртим според сезонността и продуктите, с които разполагаме. Любимото ми сорбе е малина, а от млечните сладоледи Crema Savini.

- Коя е най-ексцентричната поръчка, която сте получавали?

- Правили сме сладолед от краставица , селъри и джин за известен готвач у нас.  Друга интересна поръчка беше да създадем сладолед от био боза.

- С какво успявате да постигнете пъстрите цветове, с които са обагрени вашите сладоледи?

- “Оцветяваме” сладоледите си само със суперхрани, нашето най-голямо вдъхновение е природата, ако тя го може и ние го можем. Никога не сме използвали изкуствени оцветители.

- Каква е първата реакция на хората, след като опитат от вашите ледени изкушения?

- Очаровани са, понякога и изненадани, тъй като нашите сладоледи не са много сладки и доста интензивно могат да се усетят съставките. Например за вкуса ни с кедрови ядки, казват, че все едно ядеш наистина ядки и то е така, защото в него има именно кедрови ядки.

- Летният сезон малко по малко е към края си. Имате ли идеи с какво да накарате пловдивчани „да си оближат пръстите” през студените месеци?

- Разбира се, с идването на есента стартираме есенното си меню, а после и зимно.

- Имате ли свои „закони” и „тайни формули”, които използвате?

- Имаме стандарт, по който работим. Не слагаме нищо излишно. Използваме само най-добрите съставки, в това според мен е ключа. Хората си мислят, че тайната е в една рецепта. Тя никога не е в това, рецепти да иска човек! Тайната е съвкупност от много неща, на първо място много лишение и здрав труд. 

- Вие сте щастливо омъжена! Кой е съпругът ви и къде пламна искрата на любовта?

- С мъжа ми се запознахме съвсем случайно, тогава той живееше в Пловдив, така и се влюбих в него (разбирайте и в двамата).Той е Той, носи тениски на Том и Джери, обича шоколадов сладолед и е баща на най- красивото нещо в живота ми - Даниел.

- Лесно ли успявате да съчетавате професията с отглеждането на дете?

 Трудно е, но се опитвам. Изключително много ми помагат всички баби, да са живи и здрави. Мъжът ми също. Той пое почти всичко след раждането на Даниел, за да мога аз да бъда до него. Вярвам , че децата имат нужда от майка си и не бих заменила това с нищо друго.

- Какви са вашите препоръки към младите родители, относно храненето на децата?

- Бих ги посъветвала на първо място да кърмят децата си и да не се отказват. В началото е трудно, но си заслужава. Също така домашно сготвената храна с качествени продукти не би могла да бъде заменена от нито една детска кухня или ресторант. Залагайте на сезонни зеленчуци и плодове, зърнени култури и бобови растения. Животинските протеини като месо, сирена и яйца трябва да бъдат ограничени до 2 пъти седмично. Избирайте малки средиземноморски диви риби.

- С каква трапеза вкъщи изненадвате вашите гости?

- Много обичам да имам гости и да правя тематични вечери. Харесвам темата за Мексико напоследък, приготвям веган бурито и домашни тортили от био царевично брашно.

- Какво мислите за Пловдив и имате ли си любими местенца, които ви зареждат?

- Обичам този град, тук се чувствам свободна и спокойна. Зареждам се, докато обикалям Стария град, извън сезона - вечер, когато е празен.

- Как си представяте живота си след 10 години?

- С още едно или две деца, с близките си хора около мен, водеща един достоен начин на живот.

И едно кратко БЛИЦ интервю:

Първото нещо сутрин, което правя, е … да си направя кафе.

Никога не излизам без… еко бутилката ми за вода.

Любимата дреха в гардероба ми е… един шарен панталон на около 6 години.

Най-голямото ми удоволствие е… да готвя за семейството ми.

Най-вълнуващият човек, когото съм срещала, е… многа са вълнуващите хора в живота ми.

Последно нещо, което търсих в Гугъл, беше … съставът на едно кисело мляко.

Винаги съм искала да… уча хората на нещо.