Галерия "Люнион" представя картини на Димитър Казаков-Нерон в изложба, която ще продължи от 20 ноември до 15 януари. Експозицията представя 20 живописни творби на  знаковия български художник, които са част от колекцията на пловдивския арт салон.
 
Целта на изложбата е да покаже събрани на едно място живописни произведения, създадени върху платно и дърво в периода между 1965 и 1972 година, когато авторът живее и работи в Пазарджик.

В този най-ранен период творбите са обединени около образа на българката - жената в различните нейни превъплъщения на майка, любима, самодива, създателка, вдъхновителка. Многопластов е образът на майката в изкуството на всички култури. Той често е отъждествяван в идолната пластика с Богинята майка - тази, която е извор на живота, символ на плодородието и е закрилница на дома. Именно любовта към красотата на първичността е тази, която насочва художника към естетиката на примитива, към стила на обреда и ритуала. Оттам идва и желанието му да усети силата на материала като такъв и да го подчини на себе си. Така с много чувство към материала от дърво той предварително създава своите идеи, мисли и емоции върху дървената повърхност чрез резеца. Получената проста мощна форма авторът покрива с тънък живописен слой, за да омекоти сухотата на дървото и да впише следите на времето. Създадените произведения, напомнящи средновековната икона и фреска, се превръщат в древен обект, зад повърхността на който видимите и разпознаваеми изображения се открива желание за живот, чието послание е да се живее по-дълго и по-красиво.
 
"Димитър Казаков е една стихийна личност, надарен с огромен талант, енергия и силна вяра. Многоцветен, нежен и лиричен в картините си, нестандартен като отношение към техниките, неговото творчество е неподражаемо, свързано е много тясно с фолклора и националната традиция. Той е хуманистичен художник, в чието творчество човекът и човешкото поведение, трудолюбието на хората, величието на природата заемат централно място. В своите платна той претворява празници и легенди на нашия народ с богато въображение и вглъбеност, като съчетава националното с модерното", казват галеристите.

Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 в с. Царски извор, Великотърновско. През 1953 завършва средно техническо училище, а през 1958 Художествената гимназия в София с отличен успех. Завършва Националната художествена академия, специалност „Графика”, при проф. Евтим Томов през 1965 г.

От 1965 до 1972 живее и работи в Пазарджик, където е изпратен по разпределение. През 1967-а получава Наградата на Съюза на българските художници за графика. От 1968 е редовен член на Съюза на българските художници. През 1972 напуска Пазарджик и се установява се в с. Божурище край София заедно със семейството си. Работи като щатен художник при Военното поделение в Божурище до 1977. От 1978 работи на свободна практика.

В периода 1965-1990 Димитър Казаков редовно участва с живописни творби, акварели и рисунки в Общи художествени изложби, организирани в София, Берлин, Сао Паоло, Анкара, Вашингтон, Париж, Дюселдорф, Токио, Ню Йорк, Мадрид, Базел, Ним и други. Представя над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Творби на Казаков са притежание на Националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, в музея „А. С. Пушкин“, Москва, в Императорската колекция Токио.
 
Умира на 16 януари 1992 в Божурище.