В рамките на Дванадесетата нощ на музеите в Пловдив читалище "Алеко Константинов" представя изключително разнообразна и интересна програма тази вечер, озаглавена OT АПЕНИНИТЕ ДО БАЛКАНИТЕ – ДИАЛОГ МЕЖДУ ДВЕ КУЛТУРИ. В нея ще откриете "Италианските следи в Пловдив", ще изпитате едно вълнуващо приключение с Доломитите, ще се насладите на филмите на Роберто Сарамие с нощно кино в читалището. Безспорно най-интересна ще е срещата с Джулиано Дал Мас - италиански писател, учен, журналист, алпинист  и изкуствовед, който ще представи пред пловдивска публика последната си книга „Скиара планината кралица”.

Ето и цялата програма на читалището за тази вечер:

19:00 - 1:00    „Доломитите – вълнуващо прилючение”

Изложба със снимки на Джулиано Дал Мас и презентация

19:00 - 20:00  „Кораловата легенда на планината кралица” - Среща с Джулиано Дал Мас и представяне на новата му книга “Schiara Montagna Regina”

20:00 - 21:00  „Италианските следи в Пловдив” – Среща със журналистката Пенка Калинкова.            

Журналистката ще представи италиански фамилии и творци, живели в Пловдив и оказали забележително въздействие върху живота, творческото и духа на града, представени в нейната книга „Познатият непознат Пловдив” – Карло и Едмондо  Вакаро, архитектите проф. Мариано  Пернигони и П. Монтани, Арнолдо  Дзоки,   Емилия Фаврето-Събева и др. 

21:00 - 22:00  „Диалог между две култури” – разговор за Италия и България с Надя Бонева и Джулиано Дал Мас

Надя Бонева е университетски преподавател, преводач, поет и писател. От дълги години живее и твори в Италия, където се радва на признанието като италианска поетеса. Автор е на 5 книги, между които двуезичната италиано-българска книга “Любовен дует” (Dueto d’amore) и стихосбирката на италиански език “Semi dizezero”.Превела е на български език Дино Кампана и Унгарети.Има множество литературни награди. Член е на  Асоциацията на писателите от Реджо Емилия.

22:00 - 00:00  Нощно кино с филмите на Роберто Сарамие: ”Silla via Alta Feltrina” и  “Sulle Dolomiti insolite” 1, 2, 3."   

Със специалното участие на доц. Сандю Бешев и Петър Атанасов, директор на Банско филм фест.

19:00 - 1:00    „Доломитите – вълнуващо прилючение”

Изложба със снимки на Джулиано Дал Мас и презентация

Джулиано Дал Мас е италиански писател, учен, журналист, алпинист  и изкуствовед. Но определя себе си преди всичко като познавач на планината Доломити, която пресъздава  в прекрасни фотографии и филми.

Пред пловдивската публика ще представи последната си книга „Скиара планината кралица”/ Schiara Montagna Regina, 2015 г./, която е филмирана. Книгата разказва за планинската верига Скиара, част от южните Доломити, която е национален парк – обект от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Джулиано Дал Мас е роден на 17 август 1945  в  Белуно, провинция Венето.

Като младеж емигрира в Аржентина, остава там пет години. Завръща се в родината и завършва политически науки в Университета в Триест. Работил е като общински секретар в провинция Агордино повече от тридесет години. Интересува се от журналистика, местна история и култура, поезия и изкуство, планинарство и фотография.

През 1979 издава стихосбирката  „Изгубени следи”. Белетристичните му книги са: „Срещи. Портрети, лица и истории от Белуно”, два тома: 2012 и 2014.

От 1987 до днес е издал 11 книги, свързани с изследване и популяризиране на италианската природа и планината Доломити: „Национален парк Доломити в Белуно”/1988/, „Пале ди Сан Лукано”/1988/, „Доломитите в Агордино”/1990), „Необичайните Доломити, част 2” (2010)., „Планината зад ъгъла” / 2011)., „Необичайните Доломити, част 3” (2012). ,„Виа Алта Фелтрина”  (2013), „Скиара планина кралица. Чарът на неповторимото.” (2015) и др..

В областта на изкуството издава монографиите: „Критиците и загубените работи от миланския период на Джовани де Мин” (1992), „Изкуство и история на Вила Пат” (1995), „Пиетро Паолети 1801 – 1847”,(1999), „Валентино Ровизи. За присъствието на Тиеполо в църквата на Алеге” (2005), „Съкровища на изкуството в църквите на Горно Белуно” (2006), „Джовани де Мин (1786 – 1859) големия стенописец на XIX век” (2009).

В областта на историята изследванията му са градовете от областта Венето

През 2015 печели трето място на конкурса за белетристика „Премио Леджимонтаня”. Същата година е  избран за почетен председател на Асоциацията за спорт на Болцано.

TrafficNews.bg