Тържествата по повод 108-та годишнина от обявяването на българската независимост във Велико Търново започнаха с тържествената Света Литургия  в църквата „Св. 40 мъченици“.

Преди броени минути в църквата пристигнаха и военният министър Николай Ненчев и министърът на туризма Николина Ангелова. След тържествената света литургия кметът Даниел Панов и официалните лица поднесоха цветя на гроба на цар Калоян в галерията на историческата църква, пише 24 часа.

Актьори от великотърновския театър пресъздадоха събитията, случили се пред ИванАсеновата църква на 22 септември 1908 г.,когато Фердинанд прочита пред смълчаното гражданство Манифеста за независимост. Водосвет за здраве и поръсване на знамената на Велико Търново прави Владиката дядо Григорий. Празнично шествие от църквата "Св. 40 мъченици" до Царевец, където пред ликуващите търновци министър - председателя Александър Малинов за втори път обявява независимостта на Българското царство.

В рамките на тържествата ще се състои официалното откриване на реставрираната крепост "Трапезица" от 15.00 часа. Ще присъстват представители на изпълнителната и местната власт.

Пловдив празнува българската независимост! Вижте къде, кога, какво


Празничният ден ще завърши с тържествена заря-проверка и с аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Тържествено честване със Софийския духов оркестър и военен ритуал на националната гвардейска част ще има и на площад "Княз Александър Първи" в София .

Днес честваме 108 години от обявяването на Независимостта на България. На тази дата през 1908 година страната отхвърля васалната зависимост от Османската империя, наложена й от Берлинския договор

С този акт се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави. България става царство и пълноправен участник в международните отношения.

Празникът по традиция ще бъде отбелязан с редица чествания в цялата страна.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg