Художникът Роджер Краев открива своята юбилейна изложбана под надслов „Есен край морето“ тази събота в Пловдив. Изложбата е впечатляваща със своята ефирност, жизненост и експресия. Тя е пътуване в романтичните фантазии на художника. Без да търси конкретни образи, Краев организира цветните петна така, че нашето въображение да доизгради образа и да го закодира дълбоко в съзнанието ни.

Любовта към морето категорично влияе на цялостното творчество на Роджер Краев. Кара го да фантазира и да играе върху платното с красивите морски нюанси. Обича дълбочината на морето, неговата нежност и копнеж.

Роджер Краев е роден в град Бургас. Рисува от дете. Специализира при проф. Илия Петров. Силно впечатление в творчеството му правят както акварелите, така и маслените платна.

Участва активно във всички регионални и национални изложби. Негови картини са притежание на частни колекционери и галерии в Германия, Белгия, Холандия, Швеция, Швейцария и др.

„В творбите на Роджер Краев се налага подчертано експресивния момент. Това означава, че конструктивните аспекти при изграждането на формите отстъпват на заден план пред стремежа да се покаже динамичния живот, който протича в рамките на композиционното пространство. Тези качества, които трайно се налагат в последните му произведения, го легитимират като един завършен живописец, който свободно владее своя пластичен материал до такава степен, че е способен да предлага в чист вид на зрителя своите емоционални звучения. По този начин Роджер Краев се налага като един от най-активните и завършени представители на нашата съвременна маринистична школа със своя собствен принос в нейното най-ново развитие.“ 

Събитието ще се състои на 29 октомври (събота) от 18:00 часа в Изложбената зала на Пловдивски Културен Институт.