Световноизвестният мюзикъл „Магьосникът от Оз“ ще има пловдивска премиера в Градския дом на културата. Хитовата продукция е с музиката и текстовете на едноименния филм, закупен от Метро Голдуин Майер през 1939г.  Историята за малката  Дороти и нейните приятели може да бъде  не само приказен сюжет за деца, но и философски разказ за „търсенето” с много закодирани послания за възрастните. 

Централните роли се изпълняват от солисти на Музикалния театър „Стефан Македонски” заедно с  оркестър, хор и балет на Държавна опера – Пловдив, предаде БНР.  Постановката на доц. Нина Найденова с диригент Игор Богданов следва формулата на Бродуей – множество красиви декори и мултимедийни ефекти от сценографа Салваторе Лиистро, бляскави костюми от художника Николина Костова – Богданова и забавна хореография от Боряна Сечанова. Диригент –постановчик е Игор Богданов.   

На сцената вилнее истинско торнадо, вали сняг, бързо изникват паяжини, цъфтят макове и властват зли вещици.  

Американската премиера на „Магьосникът от Оз“  по романа на Лиман Баум и музика от Харолд Арлън и Харбърг  е  през 1939г.  Една от най-известните песни  „Отвъд дъгата“ в изпълнение на Джуди Гарланд, е отличена с Оскар и е  обявена  за най-великата филмова песен в света от Американския филмов институт.

След „Човекът от Ла Манча“ това е вторият световен мюзикъл, за който Държавна опера-Пловдив закупува лицензните права. 

Още новини четете ТУК

TNS.bg