Първата френскоезична "История на България от древността до наши дни" /Histoire de la Bulgarie de l'Antiquité à nos jours/, написана от български автор – Димитрина Асланян, ще бъде представена в Литературния салон на читалище „Алеко Константинов” в Пловдив днес от 17.30 ч. от историка Евдокия Емануилова.

Авторката Димитрина Асланян живее от 1967 г. във Франция и е физик по образование и професия. След края на своята научна кариера в Университета „Пиер и Мария Кюри” - Париж, Димитрина решава да напише кратка история на България на френски език. Дръзкото си навлизане в областта на историята обяснява с "желанието да популяризирам историята на България - както за масовия читател франкофон, така и за второто поколение български емигранти, живеещи във Франция".

"Тази книга беше първият ми досег с България веднага след като бях номиниран за посланик", призна Н.Пр. Ив Сен Жур, посланик на Франция в България, на премиерата на Историята.

Първата и засега единствена пълна история на България на френски език е преведена  на италиански и английски. Предстои публикуването на книгата на български език. Екземпляри от изданието можете да видите в библиотеката на читалище „Алеко Константинов”, като преводът на части от книгата е направен специално за срещата в Пловдив.

На срещата ще присъства нейният съпруг – Рафи Асланян, с когото Димитрина  Асланян написва на френски език сборник биографични есета за видни наши будители от XIX и XX век,  борили се за освобождение и възход на българския народ „Forgerons de l’histoire bulgare“. 

През последните десетина години г-жа Асланян пише статии за историята на българските градове, а след това и за големите български писатели, които публикува на френски език в издаваното от писателя Тончо Карабулков списание „Периодичен преглед на живота в България”.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg