Експозиция на изтъкнатия пловдивски скулптор Веселин Ламбрев ще се открие на 30.05.2016г. понеделник от 18 часа в емблематичния хотел за града Ramada Plovdiv Trimontium, разбра TrafficNews.bg. Това е петата изложба на скулптора в рамките на изминалите десет месеца, една поредица от самостоятелни изложби, три от които в родния му град Пловдив. Две от тях бяха дори откриващи за новите галерии под тепетата.

С творби на Ламбрев стартира в края на 2015 г. галерия „Signa” и пак с негови скулптури през 2016 г. се откри галерия „Arsenal of Art” в Капана. Сега третата подредена изложба на Веселин ще карси лобито на хотел Тримонциум. „Всички са добре дошли”, искрено казва авторът. „Всяка изложба е един етап в живота на всеки творец и важен етап в развитието на съвременното изкуство.

Веселин Ламбрев присъства в художественият ни живот със собствена, дори бих казала само нему присъща пластическа проблематика. Той има свои теми, има свои пластически принципи, които устоява без преднамерена патетика, но винаги далеч от конюктурната псевдоавангардност, заливаща често пъти нашия художествен живот. Привидното разнообразие от пластични форми гравитира около един гръбнак с органична йерархия от естетически и човешки стойности.

Всъщност творбите на Ламбрев са свързани с изключително актуалния днес проблем в съотношението природа-цивилизация в екзистенциален и социален контекст. Един лаконичен, елегантен поливалентен минимализъм на скулптурната форма, която ни води умело и целенасочено към филосовското съдържание на творбата. Творбите му дават достатъчно ясна представа, за това какво донася творчеството на Веселин Ламбрев в съвременното изкуство” - това твърди за автора проф. д-р Елка Бакалова, изкуствовед, културолог и член кореспондент на БАН.

Един от най-популярните съвременни български скулптори - Веселин Ламбрев е член на СБХ и Дружеството на пловдивските художници. Роден в Града на тепетата, завършва Средно художествено училище за приложни изкуства в Смолян, специалност „Металопластика” и Академията за изящни изкуства в София при проф. Димитър Бойков, специалност „Скулптура”(2000 г). Основава ателието по скулптура в АМТИИ – Пловдив. Участва в национални и общи изложби на СБХ и прави редица самостоятелни изложби в частни галерии в България, Франция, Финландия, Словакия, Австрия и др. Негови работи са притежание на колекционери в страната и чужбина. Живее и работи в Пловдив.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg