С 4 номинации за наградите на Съюза на артистите в България “ИКАР” посреща Пловдивската драма Международния ден на театъра – 27 март. На бляскава церемония в Народния театър “Иван Вазов” в столицата довечера ще бъдат разданени тазгодишните престижни призове.

Луиза Григорова ще се бори в категорията „Главна женска роля“ за изпълнението си в „Евридика в подземния свят“, състезавайки се с Анастасия Лютова от Малък градски театър зад канала, изиграла Лив Щайн в едноименната пиеса, и Гергана Змийчарова за „Жана Д‘Арк“ на Габровския театър.

„Евридика в подземния свят“ се състезава и за „Майсторско техническо осъществяване“ и „Сценография“.

В категория „Дебют“ с номинации са и актрисите Пловдивския драматичен театър Боряна Братоева и Мила Люцканова за "Сестри Палавееви“ по едноименния роман на Алек Попов.

Пловдивската певица Весела Бонева е с номинация за ИКАР в раздел „Съвременна българска музика“ за „Разпалвам микрофоните“, пише Дарик. Тя е в конкуренция с рапърите ALEX P & HONN KONG за „Няма нищо по-добро“, и Живко Петров за соловия му албум „After4“.

Илка Зафирова ще получи наградата “Икар” за изключителен творчески принос към българския театър, съобщиха от Съюза на артистите в България, учредител на престижното отличие. Призът за чест от достойнство е присъден посмъртно на актьора Чочо Попйорданов.

Мотото на ИКАР 2016 е “Театър без граници”, вдъхновено от бежанската вълна, заляла Европа.

Още новини ТУК

TNS.bg