Изложбата „РЕШАВАМ = СЪЩЕСТВУВАМ” се открива днес от 16.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“. Експозицията се осъществява с подкрепата на сдружение „Паралелен свят“. Изложбата на Надежда Георгиева (Над) с текстове на Яна Бюрер Тавание, вдъхновена от действителни истории, разказва за мечти и възможности, затворени под стъкления похлупак на правото, за липси, за различия и самота. Изложбата обаче показва и колко сме еднакви - и щастливи, когато желанията ни биват зачитани и получим шанса да чертаем собствения си път.

Чрез остарялата система на запрещението властта върху живота на хора с интелектуални затруднения или психични проблеми се предоставя в ръцете на друг. Този друг, настойник или попечител, разполага с всичко – с живота, емоциите, със свободата на човека. А често - и с парите и имотите му. Хората, поставени под запрещение, не съществуват; техният глас, желания, мисли, нямат стойност пред закона. Поставянето под запрещение се случва твърде лесно, и в общия случай е завинаги. Алтернативата, предвидена в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, се нарича “подкрепено вземане на решения”. Тази изложба разказва защо е време за промяна.

Инициирана е от Български център за нестопанско право, Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения, фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“и фондация Светът на Мария“, както и с подкрепата на фондация Credo Bonum. Изложбата се осъществява в рамките на програма „Следваща стъпка”, изпълнявана от Български център за нестопанско право.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg