Традиционна предколедна изложба открива днес Анастас Константинов. Художникът представя акварели, рисувани през 2015 година, в галерия „Анастас” в Старинен Пловдив.

Анастас Константинов е от най‐изявените имена на съвременната българска живопис, съобщава БНР. Има над 35 години професионално творческо присъствие на световната артсцена с повече от 50 самостоятелни и 120 общи изложби. Живее и твори в Пловдив, но рисува картини и в Гърция, Полша, Италия, Германия, Малта и Съединените щати.

Едно от големите имена на европейската критика - Кристиан Ноорбенген, казва: „Художниците са освободители, но хората невинаги имат желание да бъдат освободени. Художник като Анастас разтърсва умствените навици. Той безпокои, вълнува. Той не създава, за да ласкае, той е тук, за да даде достъп до нашия дълбок вътрешен свят. Живописта на Анастас е живопис, която е отворена, безгранична. Той използва изключително богата гама на живописване, създава един вид конструиран хаос всвоите картини, който само привидно е такъв. Всички придобити навици, всички наши стереотипи намисленето се размиват в неговите картини, те експлодират. Познавам много, много творчества, но внеговите творби усещам една мощна вълна, която помита всичко.“

Понастоящем художникът работи по американски проект и активно участва в художествения живот в Съединените щати. Негови творби са притежание на Национална художествена галерия – София, Софийска градска художествена галерия, почти всички градски художествени галерии в България, на акционери на Музея на модерно изкуство – Ню Йорк, както и в значими колекции в Европа, САЩ, Арабските емирства, Япония и Русия.

Още новини четете ТУК

tns.bg