Юбилейна изложба-живопис на Михаил Минков ще се открие в Градска художествена галерия - Пловдив. С нея художникът отбелязва 70-годишнината си. В експозицията са включени творби от различни творчески периоди. Между тях са портрети на известни личности, пейзажи с акварел и пастели, абстрактни композиции, а също и проекти за църковни стенописи.

Михаил Минков е роден в Троян на 24.01.1946 г., но творческото му развитие от десетилетия е свързано с Пловдив. Учи живопис в Художествената академия при проф. Ненко Балкански, а през 1972г. се дипломира в специалността „Стенопис“ при проф. Георги Богданов. 

Работи в пловдивското ателие по реставрация и участва във възстановяването и изписването на много православни храмове. Негови стенописи има в 13 църкви в Пловдивска област, в Лясковския манастир и на други свети места. Михаил Минков има над 11 самостоятелни изложби в Пловдив и Троян, както и две съвместни – със скулптурите Георги Петков и Красимир Русев.

За особеностите на своята живопис казва: „Не деля изкуството на абстрактно и реалистично, за мен то отразява времето, момента, в които художникът го създава.“ 

Вихра Григорова, уредник в Градската галерия, обобщава: „Независимо дали ще се срещнем с одухотворените му икони, с изящните и проникнати от  светлина акварели, с чистата понякога до лаконичност изразност на маслените му платна или с всичко едновременно, тази среща оставя у зрителя усещането за свят, изпълнен с много искреност, с любовно преклонение към света, който обитаваме. И с предана вярност към един естетически идеал, неподвластен на времето“.