Тази година издателите отчитат ръст на продажбите на детски и юношески книги, както и на българските автори. Младежката литература и изданията за най-малките доближават половината сред най-продаваните книги за 2015 г. Това доказва все по-големият интерес към четенето сред младите хора, както и факта, че възрастните хора четат все по-малко, коментира за БТА председателят на Асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров.

Българските автори заемат около 20 процента сред най-продаваните книги за изминаващата година. От тях традиционните звезди са Иво Сиромахов, Милен Русков, Алек Попов, а новите хитове са Емил Конрад, Иван Михалев и Неделчо Богданов.

Сред най-продаваните български заглавия се подреждат "Българ: Книга игра", която впуска читателите в приключение с пирати, говорещи маймуни, динозаври и зомбита; "101 отбивки" – представяща малко известни места в България; и наскоро излязлата "За мен е чест" на Слави Трифонов.

Като една от изненадите на годината Тодоров открои книгата на видеоблогъра Емил Конрад "Нещата, които не ни учат в училище". 26-годишният писател предизвика истинска сензация на пазара с първата си книга, като се стигна до опашки от тийнейджъри пред книжарницата за премиерата на изданието. В него Конрад разказва за проблемите, с които самият той се е сблъскал в училище.

Жанрово графиката също се изпълва от детски книги, с голям дял са юношеските фентъзи истории, а традиционно място си извоюват криминални, фантастични и исторически сюжети.

Все повече са европейските автори, например вълната скандинавски автори на по-нетрадиционни криминални истории - Стиг Ларшон, Юнас Юнасон и други.

Почти символично е увеличението на цената на хартиените книги през 2015 г. - с около 2 процента, достигайки средна цена от 11,80 лв. Електронните книги засега имат малък дял от пазара и не влияят на цените, коментира Тодоров.

В края на годината издателите отчитат ръст на продажбите, като това вероятно се дължи и на факта, че много хора избират книгата за подарък. Лекият ръст на цените на продадените книги се дължи точно на продажбата на повече луксозни подаръчни книги, а не защото издателите са опитват да вдигат масово цени.

Оценката ни е за около 8,5 процента ръст на пазара, а в съпоставими цени - около 6 на сто, посочи председателят на Асоциация "Българска книга".

Това, с което според Веселин Тодоров 2015 г. се отличава, е възходът на интереса към четенето сред младите хора. Засега изненадващо електронните книги не успяват да заемат съществен дял от пазара. Донякъде такова развитие се наблюдава и в цяла Европа, където рядко електронните книги надхвърлят 2 процента от общите продажби, отбеляза Тодоров.

За следващата година той очаква продължаващ растеж, особено сред детската и юношеската литература.Тодоров изрази надежда да се запази интересът към българските автори. Предполагам, че колегите издатели ще печатат повече луксозни книги, отчитайки повишената платежоспособност на читателите, завърши Веселин Тодоров.