На 22 септември се навършват 106 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден (б. р. - 5 октомври, стар стил) през 1908 г. във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд I се обявява Независимостта на България. Тя е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 г.

Днес по случай 106-тата годишнина от обявяването на независимостта на България в Пловдив ще има поредица от тържества.Общината обяви програмата за празника: 

10.00 ч. - храм „Св. Неделя” - Молебен в храм „Св. Неделя”, организиран за 25-и път от Сдружение "Център Петко Каравелов"

11.00 ч. - пам. на Ал. Малинов - Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов (на гърба на храм „Св. Неделя”) – Сдружение "Център Петко Каравелов"

12.00 ч. - пл. „22 септември” - Тържествен граждански ритуал пред колоната на Независима България. Слово ще произнесе заместник-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов.

13.00 ч. - пл. „Стефан Стамболов” - Концерт на „Биг Бенд Пловдив”

16.30 ч. - пл. „Стефан Стамболов” - Концерт на Духов оркестър – Пловдив 

19.00 ч. - Античен   театър - „Заедно” – съвместен концерт на ДФА „Филип Кутев” и ФА „Тракия” за откриване Празниците на Стария град

TrafficNews.bg