Тази година Българската православна църква е преместила празника Игнажден от традиционната дата 20 декември, на 19 декември, събота. Промяната е отразена в църковния календар за 2015 г., но не е широко огласена. Игнажден е ден, в който се почита паметта на свети Игнатий Богоносец, чествана на 20 декември. Обикновено с Игнажден започват коледните празници.

Според източници от Светия синод промяната е направена нарочно, по Цариградски Типик (устав)*, от сливенския митрополит Йоаникий, който прави календариума, съобщава fakti.bg. Съществуват два Типика (устави) - Цариградския, който ползва нашата БПЦ, и Йерусалимския типик, който се ползва само в манастирите в България, а също и от някои поместни църкви като Руска и Сръбска.

Съветът на някои свещеници е миряните да празнуват деня така, както го диктува сърцето им. Остава неясно защо все пак е направена промяната.

Според народните обичаи с Игнажден започват Коледните празници. На този ден се практикува обичаят полазване: по това какъв човек (полазник) пръв влезе в дома ви сутринта се гадае за здравето, плодородието и имането през годината - ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна.

В някои райони битува традиция първоначално да се уговарят кой да посети къщата, но в повечето случаи се смята, че ако отидеш в чужда къща на Игнажден, не трябва да си "празни ръце". Старите хора казват, че на този ден не се дават и пари на заем, защото така ще си изгуби късмета.

За хубава поличба се счита, ако намериш или получиш късмет, дар или пък пари.

Народното поверие гласи, че от Игнажден зимното слънце започва да се “събира” да си ходи, за да дойде на негово място лятното слънце. Това разкрива връзка с деня на зимното слънцестоене (22 декември). Ето защо Игнажден се възприема като начало на новата, “млада” година. С нея започва и нов стопански цикъл. Той пък определя нов годишен кръг в живота на отделния човек и на селската общност.

Най-характерен за празника е обичаят „полазване“. 

За имен ден да черпят: Игнат, Игната (на латински името значи "огън"), Огнян, Огняна, Иго, Пламен, Пламенка.

Още новини четете ТУК

tns.bg