Изложба на проф. Никола Хаджитанев ще се открие в галерия „Възраждане“. Тя е под мотото „Българщина“ и представя илюстрации на творби от българската литературна класика и графики от цикъла „Демонография“. В него са  изобразени митични същества от нашия фолклор и легенди – таласъми, змейове, орисници, върколаци, вампири, бродници.

Цялото  дълголетно творчество  на проф. Хаджитанев – графика и илюстрация, е посветено на историята, бита, героите, фолклора и  литературата на България. Ето заглавията на някои творчески цикли, които говорят достатъчно ясно и точно за пристрастията на художника: цикъл гравюри „Ивайло“, цикъл „Калоян“, цикъл „Хайдути“, цикъл „Хайдушки народен епос“, цикъл „Родопски митове и легенди“, литографски цикъл „Празничен календар“ и т.н.

А илюстрациите му по книгите на А. Каралийчев, Николай Райнов, Л. Каравелов, Ив. Вазов, Ел. Пелин, Й. Йовков, Чудомир, Радичков и други,  са пример за съвършеното разбиране сърцевината на съкровените български литературни произведения, за майсторското владеене на занаята и за прекрасната дарба на твореца като рисувач, предаде БНР. Изложбата е емоционално пиршество за всеки, който носи България в душата си, коемнтира галеристката Красимира Алексиева, която съжалява, че едва сега,  за първи път, представя в Пловдив изложба на проф. Хаджитанев.  

Проф. Никола Хаджитенав е роден през 1938 г. в гр. Чирпан. От 1956 до 1962 г. изучава графика при проф. Илия Бешков и проф. Евтим Томов в ВИИИ „Николай Павлович”.  След завършването си работи като учител, уредник в галерия и преподавател във Висш институт за детски учители, Стара Загора.

През 1964 г. става член на СБХ.

През 1967 г. печели конкурс за асистент във ВПИ, впоследствие ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. От 1991 г. е професор във ФИИ при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".
От неговото ателие излизат десетки представители на съвременната ни графика. Участва в множество национални и международни форуми на графиката. Организирал е 10 самостоятелни изложби.

Работи в областта на графиката. Предпочитана техника гравюра и рисунка. Предпочитана тематика – историческа и фолклор.

Още новини четете ТУК

TNS.bg