Градска художествена галерия-Пловдив и Посолството на Израел в София канят на изложба фотография „Вечна вяра: Православието в Светите земи“.

Официалното откриване е от 18.00 часа, в Залите за временни изложби на ул. „Княз Александър I“ № 15, втори етаж.

Проектът е дело на израелския фотограф г-жа Дафна Тал, а осъществяването му става под ръководството на д-р Нисан Н. Перез, консултант и куратор, вицепрезидент на Института по фотография „Шпилман“ в Тел Авив.

„Вечна вяра: Православието в Светите земи“ се ражда от 2013 до 2015 г. в резултат от сътрудничеството на Дафна Тал с Руската и Гръцката православни църкви.

„Двадесет века по-късно различни черкви, манастири и църковни събори са все още част от естествения пейзаж на градове, възвишения и пустинни райони. В поредицата от изключителни фотографии Дафна Тал улавя с необикновена точност не само лицата на членовете на православната общност, но благодарение на дълбокото си разбиране на есенцията на православието – е уловен и духа на тези откъснати и недостъпни за обществото места“, отбелязва кураторът на проекта д-р Нисан Н. Перез.

Според д-р Перез уникалните фотографски документи не само отварят прозорец към този плътно затворен свят, но и отдават заслуженото на силата на вечната вяра на православието в неговата естествена среда: Йерусалим и Светите земи – вечният дом на християнството и неговото начало.

Пловдивската общественост ще може да види /15-31 юли/ тази забележителна изложба, съставена от 38 художествени фотографии, отразяващи непреходността на православието от зараждането му по Светите земи до днес.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg