Камерният концерт на Стойка Миланова-цигулка и Роксана Богданова-пиано ще се проведе тази вечер в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Събитието е акцент в богатата предколедна програма на АМТИИ и с него се отбелязва 70-годишния юбилей на изтъкнатата ни цигуларка. В програмата са залегнали произведения на Моцарт, Бетовен и Шуберт.

Концертът е с начало 18 часа в залата на Академията.

Любителите на класическата музика ще могат да се насладят на соната KV 301 в сол мажор от В. А. Моцарт, соната оп. 24 „Пролетна“ от Лудвиг Ван Бетовен и соната в ла мажор от Фр. Шуберт.

Стойка Миланова учи цигулка при Давид Ойстрах в Москва, напомня Дарик. Работи под неговото ръководство пет години и през това време получава втора награда от Международния конкурс Кралица Елизабет в Белгия. Изнася концерти с най-значителните оркестри в Лондон и други градове на Англия, както и във всички европейски страни. Свири със сестра си Дора Миланова, Раду Лупу и Малкълм Фрагер. С Малкълм Фрагер осъществява записи на серия от сонати за BASF (Германия). През 1973 г. заедно с Карл Мюншингер и Камерен оркестър-Щутгарт записва Бранденбургските концерти от Й. С. Бах за TELDEC. През същата година нейното изпълнение на двата цигулкови концерта от Прокофиев със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Васил Стефанов получава Голямата награда на Академията Шарл Кро в Париж и наградата на Белгийското радио и телевизия.  През 1976 г. прави първото си турне в Япония. През същата година осъществява успешно турне с всички основни оркестри в Австралия, включващо 32 концерта за осем седмици и записи за ABC.  През 1979 г. в Рим е удостоена с награда за заслуги към изкуството Saggitario D’Oro.  Изнася концерти в Европа, Америка и Азия.  Провежда майсторски класове в Каракас, Мерида, Валенсия, академията на Брюксел, Кралската академия в Лондон, Мадрид, Амстердам, Москва и САЩ.

Роксана Богданова завършва НМА “Панчо Владигеров”- София в класа по пиано на проф. Мара Петкова и камерна музика при проф. Владимир Аврамов.

Като солист и камерен изпълнител партнира на редица именити български и чужди изпълнители като Ифра Нийман, Исаак Шулдман, Георги Бадев, Ваня Миланова, Евгения-Мария Попова, Мичо Димитров, Магдалена Чикчева, Недялчо Тодоров, Борю Памукчиев, Анатоли Кръстев, Албена Димова, Светлана Анчева, Александър Спиров и др. Реализира първи изпълнения на произведения от български композитори и представянето им в културните центрове в Москва и Варшава, концертира  в Полша, Русия, Норвегия, Франция, Италия, Испания и Турция.

Проф. Богданова преподава пиано и методика на клавирното обучение в АМТИИ-Пловдив. Провежда майсторски класове в Одрин и в музикалните академии във Вроцлав, Триест и Тренто.

Носител е на І-ва награда от конкурса “Св. Обретенов”, на лауреатско звание и ІІІ-та награда от  международния конкурс “Еторе Поццоли” в Милано и на наградата “Пловдив” за високи художествени постижения. През 1978  участва в международния конкурс „П. И. Чайковски” в Москва. В края на 2013 г. е удостоена с академичната награда „Меден чан”.

Още новини ТУК

TrafficNewS.bg