Днес е Голяма Богородица. На този ден църквата почита св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Успение на Пресвета Богородица е един от 12-те големи християнски празници и се отбелязва на 15 август от православни и католици. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си.

Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта остава празна, тъй като светицата възкръсва.

Богородица умира на преклонна възраст с лека смърт — т. нар. успение, с което Бог дарява най-верните си слуги. Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото ѝ, се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми. На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба.

На този ден празнуват всички, които носят благословеното име Мария, както Марияна и Мариана.

Обредна трапеза:
жито, царевица, тиганици, варена тиква, прясна пита, каша от пиле, грозде, диня.

Още новини ТУК 

TraffcNews.bg