С различни инициативи, включени в националното честване, се отбелязват днес 1100 години от кончината на Св. Климент Охридски - пръв следовник на Светите братя Кирил и Методий. Това съобщиха организаторите от Софийския университет "Св. Климент Охридски", от Българската академия на науките и от Българската православна църква.

Св. Климент Охридски е една от най-значимите фигури в европейската културна, църковна и обществена история от края на 9-и и началото на 10-ти век. Той повежда учениците на Кирил и Методий, останали живи след разгрома на Кирило-Методиевата мисия във Велика Моравия през 885 г., към България, запазвайки за бъдещето и техните имена, и тяхното дело. Заедно със своите съратници и с огромната подкрепа на българските владетели в българското царство до края на живота си той пренася духовното им наследство в България.

От България славянската писменост и култура се разпространяват широко след 10-и век между всички източноправославни славяни. Това променя конфигурацията на европейската култура, в която за първи път се възприемат като официални език и писменост, изградени върху основата на съвременен народен говор на всички нива на обществения живот. пише Дарик. Така славянската писмена култура заема своето място като трета основна съставна част на европейската цивилизация.

С преводите и със собствените си съчинения Св. Климент изиграва изключителна роля за създаването на българския книжовен език, на книжовната и духовната лексика.

Климентовите житиеписци, негови наследници на архиепископския престол в Охрид, пишат, че той е намерил нови, понятни форми за буквите, създадени от Кирил и Методий. Мнозина смятат, че тази нова азбука е кирилицата, която използваме и днес, като промените в буквите са минимални.

Климент Охридски е основоположник и на оригиналната старобългарска литература - съставил е слова, прости и ясни, подходящи за новопокръстените българи, но също така изящни текстове за всички празници и светци, което е довело до налагането на българския език в църквата и държавата.

За националното честване БАН, по инициатива на Кирило-Методиевския научен център, направи предложение пред Националната комисия на ЮНЕСКО за включването на 1100-годишнината от кончината на Климент Охридски в културния календар на организацията.

Основното събитие на честването е международната научна конференция "Св. Климент в културата на Европа, която се открива днес от 11.00 часа в Големия салон на БАН. В нея ще участват 30 чуждестранни и около 50 български изследователи.

За честването Светият синод на БПЦ покани монасите от Верия, Гърция, за да донесат мощите на светеца в София.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще отбележи днес своя патронен празник. Празникът ще започне в 8.00 часа в академичния параклис "Св. Климент Охридски" в Богословския факултет на СУ, на площад "Св. Неделя" 19, където ще бъде отслужена празнична утреня и божествена Света литургия. След службата литийно шествие ще се отправи към катедралния храм "Св. Александър Невски", където за поклонение ще бъдат изложени част от мощите на Св. Климент Охридски, донесени от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон. В 9.30 часа в храма "Св. Александър Невски" патриарх Неофит, гръцкият митрополит Пантелеймон и архиереи от БПЦ църква ще отслужат празнична литургия.

В 10.15 часа Академичният съвет на Софийския университет, начело с ректора проф. Анастас Герджиков, ще поднесе венец пред паметника на Св. Климент Охридски.

Академичното тържество за празника започва в 10.30 часа в аулата на СУ.

Тържеството ще бъде открито от проф. Иван Илчев, а ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков ще поздрави академичната общност за празника. Ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев и заместник-председател на Съвета на ректорите също ще отправи приветствие. Проф. д-р Климентина Иванова от Факултета по славянски филологии ще произнесе академично слово на тема "Духът на Св. Климент и Св. Климент в нашата духовност".

TrafficNews.bg