Лекция и демонстрация на тема „Кимоното и българската носия – сходства и различия“ ще се проведат от 16.00 часа в Културен център „Тракарт“. Събитието е заключително за 27-ите Дни на японската култура в България и се организира от Посолството на Япония и сдружение „Урасенке Танкокай България“. Входът е с покани от касите на Културен център „Тракарт“.

По време на събитието ще се проведе дефиле на японски кимона и кратък урок по връзване на оби – пояса, с който традиционно се препасва кимоното. Ще бъдат направени паралели с традиционните български носии.

Кимоното е японско традиционно облекло, носено и от мъже, и от жени, като женското кимоно обикновено е в по-ярки цветове, докато мъжкото е в по-тъмни. Думата „кимоно“ буквално означава „нещо за носене“. По традиция на специални поводи неомъжените жени носят кимоно, наречено „фурисоде“ с ръкави с дължина почти до пода. Мъжете носят кимоно най-често на сватби, чаени церемонии и други много специални или официални събития.

Гостите на лекцията с демонстрация ще видят различни видове автентични японски кимона – детски, сватбени, кимона за девойки и такива за омъжени жени, ежедневни и официални кимона и много други, и ще имат възможност да научат повече за тяхната символика и сезонни мотиви, които са от особено значение в японската култура и естетика.

TrafficNews.bg