В Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I“№15 снощи, точно в 18 часа беше даден символичен старт на 12-то издание на Европейската нощ на музеите в Пловдив. Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, гримирани и облечени в барокови костюми, посрещаха гостите в Галерията, представяйки оживели класически персонажи. Техни връстници от НХГ„Цанко Лавренов“ рисуваха на живо пред посетителите, като по този начин направиха гостите свидетели на творческия акт на създаването на художествено произведение.

Интересната програма стартира с дарителски акт на КЦМ 2000 АД, в присъствието на заместник-кмета по култура и туризъм Амелия Гешева, многобройни гости и възпитаниците на двете художествени училища. КЦМ 2000 АД, представлявано от инж. Никола Добрев - Председател на СД и председател на НС на КЦМ АД подари на Градската художествена галерия картина, създадена от известния художник Димитър Христович с артистичен псевдоним HR–Stamenov. Творбата представлява живописен „портрет“ на светлинната инсталация „Space 0 Space“, показана в сградата на нейната Постоянна експозиция през 2012. Никола Добрев разказа за историята на картината и за творческия път на автора, който КЦМ 2000 АД подкрепя от самото му начало.

Непосредствено след официалната част, младите и талантливи актьори от куклено-театрално студио „Импресия“, с ръководител Соня Ботева, представиха миниатюрите „Метаморфози“. И този път актьорите от „Импресия" демонстрираха своята класа и заслужиха подкрепата и аплодисментите на публиката. През цялата нощ, в залите на Главната улица могат да бъдат разгледани творбите на 63-та художници, които участваха в  Петия национален конкурс на Алианц България за живопис, скулптура и графика.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg